Vrienden in het buitenland

Het is natuurlijk erg jammer als een goede vriend voor langere tijd naar het buitenland vertrekt. Je zal je favoriete sportmaatje missen en bent misschien bang dat de vriendschap zal verwateren. Maar je bent vooral erg blij voor hem dat hij zo’n bijzondere ervaring tegemoet gaat en steunt hem daar volledig in. Bovendien zijn we al een tijd niet meer afhankelijk van de post om contact te kunnen houden. Je zal nu regelmatig via videoverbinding contact met elkaar hebben en op die manier blijf je goed op de hoogte hoe het met elkaar gaat. Daar komt nog een enorm voordeel bij, want je hebt nu een gratis slaapplek in het buitenland. Al met al een top excuus om binnenkort een leuk tripje te plannen, waarbij jullie oude tijden weer kunnen doen herleven en je met eigen ogen kan zien hoe zijn leven er daar uitziet.

Voetbal

Zo emigreerde een vriend van mij voor aanvankelijk twee jaar voor zijn werk naar het buitenland. Ik kende hem al vanaf de middelbare school en sindsdien waren we beste maatjes. Ik vond het daarom heel wat dat hij zo lang niet in het land zou zijn. We hadden lang hetzelfde pad gevolgd door in dezelfde stad te gaan studeren en ook zaten we al tijden bij elkaar in het voetbalteam. Het was dus voor het eerst sinds we elkaar kenden dat onze paden zich zouden scheiden. Er was een nieuwe vestiging geopend van het bedrijf waar hij werkte en hij moest het mee helpen opzetten. Ik wist wel dat dit altijd een droom van hem was geweest, dus ik vond het te gek voor hem dat het nu echt ging gebeuren. Sinds hij daar zit, bellen we regelmatig met elkaar. Dan wil hij altijd weten hoe de laatste wedstrijden zijn gegaan en hij vertelt over hoe hij het daar heeft. Hij heeft er wat vriendschappen opgebouwd, dus dat is top. Door zijn verhalen heb ik inmiddels het idee ze zelf ook een beetje te kennen, dus we blijven op die manier toch in elkaars leven. Wel moest ik eindelijk eens dat ticket boeken. Zo gezegd, zo gedaan.

Hollands bordspel

Hij heeft me door de stad geleid en allerlei dingen laten zien van bijzondere gebouwen tot de leukste restaurants. Een van de avonden had hij wat vrienden uitgenodigd om samen wat te drinken. Het werd een hele gezellige avond. We hadden het over hun leven daar en de mensen thuis met wie ze contact onderhielden. Met een van hen had ik een persoonlijk gesprek waarbij hij vertelde dat zijn zus kampte met eetproblemen en hij het dan wel lastig vond niet regelmatig bij haar te kunnen zijn. Gelukkig ging het inmiddels veel beter met haar. Ze was erg geholpen geweest door Sobriety Online. Ik kon me voorstellen dat het een nadeel kan zijn als je in het buitenland zit en het even niet goed gaat met een van je dierbaren. Ik was blij voor hem en zijn zus dat het weer beter met haar ging. We hebben daarna nog met zijn allen een typisch Hollands bordspel gespeeld wat echt geweldig was. Ik ben uiteindelijk maar een korte week bij hem geweest, maar ik zag wel dat hij een stel goede mensen om zich heen had verzameld en het naar zijn zin had daar. Tegelijkertijd keek ik er toch ook naar uit dat hij zich weer bij ons voetbalteam zou voegen. Met een mooie ervaring op zak!