De wereld staat niet stil. Soms word je daar ineens weer even aan herinnerd als er zich een nieuwe ontwikkeling voordoet. Vooral voor bedrijven is het belangrijk up-to-date te blijven en nieuwe ontwikkelingen op de voet te volgen. Of deze zelfs liever voor zijn. Maar ook voor werknemers geldt dat natuurlijk. Hoewel sommigen onder ons het misschien nog best een aantrekkelijk idee zouden vinden, is de tijd allang voorbij van een leven lang bij dezelfde werkgever blijven. Jobhoppen is de norm geworden om erachter te komen bij welk bedrijf en in welke functie je het beste tot je recht komt. Heb je dat eenmaal gevonden, dan blijf je daar wel een paar jaar. Ik zeg een paar jaar, want ook dan kan zich weer een verandering aandienen aangezien je dan misschien wel toe bent aan een volgende stap in je carrière. Zowel bedrijven als werknemers hebben leren omgaan met meer onzekerheden en snelle veranderingen. In deze blog bespreek ik een paar van die veranderingen.
Flexwerken
Steeds meer bedrijven richten het zo in dat de locatie van het bedrijf steeds minder belangrijk wordt. Ze spelen in op de wereld van de werknemer die naast zijn of haar werk nog een heel leven heeft, waarbij mogelijkheden tot flexwerken gewenst zijn. Daarbij kan het ook in de reiskosten schelen als werknemers een vaste dag in de week thuis werken. Bovendien hebben bedrijven vaak mensen in dienst die regelmatig bij externen moeten zijn en ook daar toegang moeten hebben tot de eigen bedrijfsdocumentatie. Daarom kiezen steeds meer bedrijven voor een online toegang en opslag. Het biedt veel voordelen, maar het is dan wel essentieel om daarbij een goede bescherming van het systeem in te regelen. Een optie is om bijvoorbeeld door Penetration Testing, de zogenaamde pentest, de kwetsbaarheid van de IT-infrastructuur in kaart te brengen om eventuele hacks te voorkomen. Dit kan dan met regelmaat uitgevoerd worden, zodat de bescherming op peil gehouden wordt. Iets wat in deze snel veranderende wereld geen overbodige luxe is.
Productiviteit
Tevens is zelfsturing tegenwoordig het toverwoord geworden bij bedrijven. We zullen steeds meer platte hiërarchieën gaan zien, waarbij het doel is werknemers meer vrijheid te geven en tegelijkertijd meer verantwoordelijkheid. Teams moeten zelfsturend worden, waarbij managers de controlerende rol laten varen en deze vervangen met een coachende en faciliterende rol. Er zijn zelfs bedrijven die al experimenteren met het creëren van nog meer vrijheid voor de werknemer. De enige afspraak die dan nog wordt gemaakt is de inhoud van de klus of werkzaamheden en wanneer het af moet zijn. Waar of wanneer de medewerker zijn of haar werk voltooid, kan diegene naar eigen inzicht inrichten. Dit heeft als doel meer vertrouwen te geven aan de werknemer, waardoor deze zich serieuzer genomen voelt. De verwachting is dat dit uiteindelijk zal leiden tot meer productiviteit en kostenbesparingen op verschillende vlakken. Een andere manier om deze zelfde doelen te bereiken, is met het vaststellen van kortere werkdagen en vergaderingen tot het minimum te beperken. Over een paar jaar zal ook dit vast oud nieuws zijn en zijn we alweer druk met weer nieuwe veranderingen. Dat houdt het boeiend voor iedereen!