Veel moois komt uit Frankrijk!

Europa is een relatief klein werelddeel met daarop veel verschillende landen. Landen die allemaal iets anders te bieden hebben. Wij die geboren zijn in het Avondland, lijken niet altijd te beseffen hoe bijzonder dat dit is. Waar wij echter al een jaar of vijftig met de auto naar Duitsland of Frankrijk rijden om te kamperen, zijn veel Amerikanen alleen in andere Amerikaanse staten geweest. Voor de meeste Chinezen geldt zelfs dat ze sterven in China zonder ooit in een ander land geweest te zijn. Ook binnen een land kan natuurlijk veel diversiteit bestaan. California heeft een totaal andere cultuur en achtergrond dan North Dakota en voor Beijing en Kunming geldt ongetwijfeld hetzelfde. Toch is het niet hetzelfde als in Europa. Om de fundamentele verschillen in cultuur tussen Europese landen te duiden, hoeft men maar naar de taal te kijken. De woorden die het meest bekend zijn, duiden de volksaard. Duitsland is een land van Punktlichkeit, Italie van Sprezzatura en Frankrijk van Joie de Vivre!

Met zijn allen naar de Machu Picchu

Vandaar dat ik in dit blog wil beargumenteren dat Europa hét vakantiecontinent is, zelfs voor de bewoners van Europa. Ik twijfel eraan of wij Europeanen dit wel genoeg beseffen. Als ik in de jaren '90 door fotoalbums bladerde, zag ik foto's van de Ardennen, Bretagne of het Gardameer. Tegenwoordig zie ik in de digitale fotoalbums op Facebook bijna alleen nog maar foto's van de Machu Pichu in Peru. We kunnen overal heen waar we willen, maar toch gaan we allemaal vele duizenden kilometers in het vliegtuig zitten om hetzelfde te zien. Hier zitten negatieve effecten aan. In Peru is men op dit moment bezig met de bouw van een vliegveld vlakbij de Machu Picchu, om de toeristen sneller naar de Inca-ruines te brengen. De trillingen tijdens de bouw hebben destructieve gevolgen voor deze historische bouwwerken. Dit is natuurlijk niet alles. De desatreuze gevolgen van intercontinentale vluchten op het klimaat kunt u echter vast zelf invullen.

Hét vakantiecontinent

Laten we deze zomer aangrijpen om ons eigen continent te herwaarderen. Persoonlijk komen mijn mooiste vakantieherinneringen van de Campings Frankrijk. Met de auto volgeladen reden we over de Route Du Soleil naar het Zuiden, waar we halt hielden bij een camping in de Languedoc. De kinderen parkeerden we in het zwembad op de camping. Zelf gingen we op de fiets langs de chateaus, de wijnproeverijen en de prachtige heuvels. Iedere zomer werd ik weer opnieuw verliefd op mijn vrouw. Amour! Joie de vivre! Vive la France!