Goedkoop is duurkoop

Lange tijd als ik een heren zonnebril kopen wilde, zocht ik mijn toevlucht in budgetwinkels. Dit had verschillende redenen. Ze waren goedkoop, ze deden dat wat ik van ze wilde (het licht verduisteren) en een kluns als ik kon er zonder te veel hartenzeer op gaan zitten. 'Voor jou tien anderen,' zei ik tegen mijn verkreukelde zonnebril en ik bedoelde dit letterlijk, want meteen fietste ik naar de Action of de Big Bazar of een andere goedkope flutwinkel en kocht daar tien anderen. Inmiddes heb ik met een ander gezegde kennisgemaakt. 'Goedkoop is duurkoop,' zegt mijn schoonmoeder altijd. Uit haar mond is deze uitspraak zelf een beetje goedkoop, want mijn schoonouders zijn heel vermogend. Dure producten zijn natuurlijk van betere kwaliteit dan goedkope producten. Als je veel poen hebt koop je alleen dure producten. Daar zit weinig wijsheid achter. Als je echter niet zo vermogend bent, zoals ik, dan moet je dit spreekwoord selectief toepassen. In de supermarkt zijn producten als mayonaise, bier en cola prima van een B-merk, maar bij pindakaas, jam en ketchup is het A-merk van significant betere kwaliteit. Wat zonnebrillen betreft, ben ik er inmiddels ook van overtuigd dat je jezelf een dienst bewijst als je de portemonnee trekt. Goedkoop is duurkoop in de wereld van de zonnebril.

Waarom een goede zonnebril de moeite van investeren waard is

Er zijn meerdere redenen waarom je beter een zonnebril van de gerenommeerde brillenzaak Charlie Temple kunt kopen dan van een budgetwinkel. Voor mij bevindt de meest overtuigende reden zich in het domein van de gezondheid. Alle zonnebrillen filteren zonlicht. Ze zorgen ervoor dat je minder gaat knijpen met je ogen en daardoor voelt het ontspannend voor je ogen om een zonnebril te dragen. Het knijpen van de ogen heeft echter een functie. Het zorgt ervoor dat er zo min mogelijk schadelijk UV-straling het oog binnenkomt. Het gevaar van een goedkope zonnebril is dat het wel zonlicht filtert, maar niet de UV-straling. Je ogen knijpen niet meer omdat er een prettige filter over het licht is gelegd. Hierdoor krijgen de UV-stralen ruim baan om je ogen binnen te dringen en hier huis te houden. Op jonge leeftijd merk je hier niet zoveel van, maar op lange termijn is dit funest voor je ogen.

Andere goede redenen om een fatsoenlijke zonnebril te kopen

Voor de enkeling die zijn gezondheid geen overtuigend genoeg argument vindt om een fatsoenlijke zonnebril aan te schaffen, hier enkele vliegensvlugge andere argumenten. Een goede zonnebril gaat jarenlang mee. Een mooie zonnebril is het visitekaartje van je gezicht. Een stijlvolle zonnebril geeft je een nonchalante uitstraling. I rest my case!