Nog niet zo heel lang geleden was camerabeveiliging iets vreemds. Iets dat je alleen gebruikte als je verwachtte dat er iets zou gebeuren. Je zag camerabeveiliging bij banken en winkelcentra, bij tankstations en heel soms in scholen. Je zag de camera's dus alleen op plekken waar een hoger risico op diefstal, overvallen of andere ellende bestond. Die tijd is wel geweest. Beveiligingscamera's zijn nu algemeen goed geworden. Veel gewone huizen van gewone mensen hebben tegenwoordig zo'n apparaat. En dat geeft toch een veilig gevoel. Maar met de aanschaf van een beveiligingscamera ben je er nog niet.
Camerabeveiliging is een vak apart
Want het ophangen van zo'n speciale camera is nog een bijzondere klus. Je wilt immers precies dat kunnen zien dat belangrijk is. Het installeren van een beveiligingscamera doe je dan ook niet zomaar. Daar heb je een professional voor nodig. Deze professional stelt de camera precies zo af dat je altijd goed zicht hebt. Het kan in sommige gevallen (dus) beter zijn om meerdere camera's vanuit meerdere oogpunten te installeren. Laat je hierover goed informeren, het kan je veel opleveren.
De beelden bewaren is ook nog een ding
Want heb je camerabeveiliging, dan wil je deze beelden misschien live zien. Maar ben je er even niet en gebeurt er iets? Dan wil je de beelden ook kunnen terugkijken en eventueel zelfs overdragen aan de politie. Heb je één camera hangen of staan? Dan kun je misschien wel toe met een speciale app op je mobiel. Maar heb je, bijvoorbeeld in je winkelpand, meerdere beveiligingscamera's? Dan is een extern systeem wel zo handig. Op deze recorders kunnen veel uren worden opgenomen en dus ook worden teruggekeken. Zo weet je zeker dat je niets mist.
Het openbaar maken van de beelden, hoe zit dat?
Je ziet het steeds vaker op de sociale media: de camerabeelden van bijvoorbeeld een winkeldiefstal, worden openbaar gemaakt. Mag dit zomaar? Het antwoord is heel simpel: nee. Je mag de gefilmde personen niet herkenbaar in beeld brengen. Dat heeft te maken met de wet op de privacy. Want ook een winkeldief heeft recht op privacy. Al klinkt dat wel wat vreemd. De beelden mogen wel worden overgedragen aan de politie als "bijlage" bij de aangifte. Ziet de politie telkens dezelfde verdachten voorbij komen, dan kunnen zij aan de Officier van Justitie vragen of de beelden, bij wijze van uitzondering, openbaar gedeeld mogen worden. Dreigen met het openbaar maken van de beelden, doormiddel van een bericht op sociale media, mag wel. Vaak levert dit ook al voldoende informatie op om de daders/verdachten te kunnen achterhalen.