Een ode aan de nazomer

Niet de ventilator blaast nog koele lucht in mijn gezicht, terwijl ik als een walrus op de bank lig en Cornettootjes in mijn keelgat gooi alsof het sardientjes zijn. Het zijn gure herfstwinden die mij dezer dagen toewaaien. De ijsjes zijn ingewisseld voor erwtensoep. Maar ho even lezer. Dit wordt geen melancholische blog over het einde van de zomer. De zomer staat slechts op pauze. Het beste deel ligt nog in het verschiet. De nazomer. En wie net als ik iedere dag naar de weersvoorspelling van Peter Kuipers Munneke kijkt, zal weten waarom ik even mijn vingers van het toetsenbord haal om in mijn handen te wrijven. Het wordt namelijk prachtig weer na het weekend! Een hele week 25 graden.

Waarom de nazomer het beste deel is van de zomer

Het is leuk en aardig, die zomer, maar vergeten we niet soms dat er genoeg aan te merken is op dit seizoen? Je bent de hele dag klam van het zweet. Er zijn allerlei beesten die in je blikje bier willen kruipen en er zijn allerlei mensen die je plekje op het strand willen inpikken. Bovendien is er tijdens de laatste zomers zóveel zon dat het genot van zonnestralen op je lichaam moeilijk te waarderen is. Een likje mosterd op je broodje kroket is een smakelijke toevoeging, maar een hele lepel mosterd op je witte bolletje is te veel van het goede. Eigenlijk is er maar één deel van de zomer waarin het aantal zonnestralen precies goed is. Zonnestralen als een likje mosterd, een toefje slagroom, een snufje zout. De nazomer! In de nazomer heeft de zon niet meer de agressie van een verblindende vuurbal in de hemel. Hij is vriendelijker. Vooral in de vroege avond kleurt hij de tuin in de tuin in meest prachtige kleuren, als Monet in zijn beste jaren. De lelies blinken in de avondzon. Een egel scharrelt door de struiken. Vanaf de loungeset in mijn tuin nip ik aan mijn prosecco en zie dat het goed is.

De nazomer in volle glorie

Want dat is belangrijk hoor. De nazomer kan het niet alleen, je moet hem een handje helpen. Zelf heb ik onlangs een nieuwe loungeset aangeschaft bij Tuinmeubelland.nl, waardoor ik gezeteld ben op een luxe hoekbank in mijn achtertuin. Een glaasje prosecco erbij, goed gezelschap en de koperen bal aan de hemel op een nazomeravond. Ze vormen de mooiste momenten van de zomer en ze staan volgende week op ons te wachten. Geniet ervan, beste lezers!