Wat je moet weten over het leasen van een tweedehands auto

Wie overweegt een auto aan te schaffen, zal hierbij een aantal keuzes moeten maken. De eerste keus is of men een nieuwe of tweedehands auto wilt hebben. Een nieuwe auto vereist vaak een financiering, waarbij je rente betaalt. Een tweedehands auto is vaak stukken goedkoper en zelfs wanneer daar een financiering voor nodig is, ben je daar sneller van af en betaal je dus ook minder rente. Een tweede overweging kan zijn dat je, net als steeds meer mensen tegenwoordig doen, geen auto koopt, maar gewoon gaat leasen.

Een tweedehands auto leasen is super voordelig

Bij het leasen van een tweedehands auto, gelden andere voorwaarden dan voor het leasen van een nieuwe auto. De contractduur van een occasion leasen is vaak veel korter, meestal een jaar. Gebruik je de leaseauto voor zakelijk gebruik, dan heb je het voordeel dat er gebruik wordt gemaakt van een vaste bijtelling. Bij nieuwe auto’s wisselt de hoogte van de bijtelling, terwijl dit bij occasions niet het geval is. Doordat tweedehands auto’s veel goedkoper zijn, zal dit van invloed zijn op de maandelijkse aflossing op je lease occasion. Die zijn doorgaans aanzienlijk lager dan wanneer je een nieuwe auto least. Verder hebben verhuurbedrijven vaak een zeer groot aanbod lease auto’s en kun je vrijwel elk merk en soort auto wel leasen.

Hoe werkt het leasen van een occasion?

Er bestaan twee soorten leasecontracten. Wanneer je het gebruikelijke lease contract hebt, betaal je gewoon per maand voor gebruik van de auto. Wil je na verloop van het contract eigenaar worden, dan kun je een financial lease contract afsluiten. Je betaalt dan aan het begin van de looptijd van het contract een bedrag en aan het eind. In de tussenliggende periode betaal je een kleine vergoeding, maar draai je ook op voor alle kosten die gemaakt moeten worden, inclusief zaken als wegenbelasting. Dit is een zeer nadelige vorm van leasen, aangezien het in een dergelijk geval voordeliger is een kortlopende lening af te sluiten, waarbij je uiteindelijk minder rente betaalt. Bij een gewoon leasecontract huur je de auto dus van de leasemaatschappij en kun je hem aan het eind van de contractperiode gewoon netjes terugbrengen. Je hebt ook geen zorgen over alle extra kosten, want die komen voor rekening van de lease maatschappij.

Het leasen van een occasion kan de uitgelezen mogelijkheid zijn om kosten te besparen. Dat kan als bedrijf, als ZZP'er of gewoon als particulier. Let er echter wel op dat je de juiste contractvorm kiest, zodat je voordeliger uit bent.