Mag je privé leasen met BKR registraties?

Veronderstel dat je een nieuwe private lease auto hebt geselecteerd bij een leasemaatschappij. De auto van je dromen ziet er prachtig uit, past in je budget, voldoet aan al je wensen en is voorzien van alle gemakken, zoals cruise control, airconditioning en een automatische versnellingsbak. Je kijkt ernaar uit om met je private lease automaat  binnenkort op vakantie te gaan naar het zonnige zuiden. Er is nog één hobbel te nemen: de kredietbeoordeling en je maakt je zorgen, omdat je al een hypotheek hebt lopen en je studieschuld nog niet is afbetaald. Zal je leasemaatschappij je aanvraag goedkeuren? Je weet dat de leasemaatschappij je kredietwaardigheid bij het BKR gaat toetsen. Is er reden om je zorgen te maken? 

Overkreditering

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel vervult een belangrijke rol in de Nederlandse economie. Dit bureau registreert namelijk vrijwel alle verstrekte kredieten die in ons land aan privépersonen worden verstrekt en beschermt daarmee Nederlanders tegen overkreditering. Overkreditering is het gevaar dat je zoveel leningen hebt dat terugbetaling van de verstrekte leningen en het betalen van de bijbehorende rente onmogelijk is. In de meeste gevallen leidt overkreditering tot een gang naar de schuldhulpverlening of een persoonlijk faillissement.

Leasen met een negatieve registratie?

Dankzij het BKR kunnen kredietverstrekkers, voordat ze een lening verstrekken, bij het BKR vragen of de persoon waaraan krediet wordt verstrekt nog andere openstaande kredieten heeft. Ook eventuele betalingsachterstanden worden gemeld. Zo een betalingsachterstand wordt door het BKR een negatieve registratie genoemd.

Zo zal een bank bij het afsluiten van een persoonlijke lening altijd controleren of de lener recent een negatieve registratie heeft. Als deze registratie er is dan zal de bank de lening niet goedkeuren. Vervelend als het je overkomt, maar eigenlijk ook heel goed, omdat daarmee wordt voorkomen dat de lener een te hoge schuldenlast opbouwt.

Impact op besteedbaar inkomen

Ook leasemaatschappijen doen bij het afsluiten van een private leaseovereenkomst navraag bij het BKR. Dat lijkt vreemd, omdat leasemaatschappijen geen kredietverstrekkers zijn. Toch is het goed dat ze deze controle doen, omdat de vaste maandelijkse leasetermijnen een flinke impact kunnen hebben op het besteedbaar inkomen van de leaser.

Gelukkig zal een leasemaatschappij je aanvraag niet direct afwijzen als je een of meer registraties bij het BKR hebt, anders zouden ze geen leaseovereenkomst afsluiten. Toch zullen ze goed kijken naar je inkomen én je openstaande kredieten om zo een gedegen oordeel te vormen over het risico dat je niet in staat zult zijn om de maandelijkse leasetermijnen te voldoen.

Betalingsachterstand op hypotheek

Overigens, hoef je niet bang te zijn dat je aanvraag voor private lease wordt afgewezen, omdat je een lopende hypotheek of een openstaande schuld bij de DUO hebt. Deze worden namelijk niet door het BKR geregistreerd. Anders wordt het als je een betalingsachterstand hebt op je hypotheek. Want betalingsachterstanden op je hypotheek worden door de hypotheekverstrekker wel gemeld bij het BKR en in het algemeen geldt dat zo een betalingsachterstand je kansen op goedkeuring van je leaseaanvraag minimaliseert.

Registratie van je leaseovereenkomst

Tenslotte is het misschien goed om te weten dat als je leaseovereenkomst is goedgekeurd, dit vaak zal leiden tot een nieuwe BKR-registratie. Dat komt doordat veel leasemaatschappijen, zoals bijvoorbeeld de populaire leasemaatschappij Lease’m, hun leasecontracten ook bij het BKR registreren. Dat gebeurt meestal voor 65% van de totale contractwaarde. Dus als je maandelijkse termijn 300 euro bedraagt, betaal je jaarlijks 3.600 euro. Over vier jaar loopt dit op tot 14.400 euro. De leasemaatschappij zal deze leaseovereenkomst dan voor 65% van 14.400 euro, ofwel 9.360 euro laten registreren bij het BKR.