Om een werkplek veilig te maken en te houden, is heel wat nodig. Zeker in het geval van risicovolle beroepen is er wetgeving die goed opgevolgd moet worden, om ervoor te zorgen dat de risico’s waaraan de medewerkers bloot worden gesteld zo minimaal mogelijk worden gehouden. Lapt een bedrijf deze regels aan zijn laars, dan kan dat een hoge boete opleveren. Maar ook bij beroepen of werkplekken die in eerste instantie niet als ‘risicovol’ worden aangeduid, zijn er genoeg zaken die een bedrijf moet regelen om medewerkers veilig hun werk te kunnen laten doen. Een goede hygiëne speelt daarin een steeds grotere rol.
Ziek worden of gewond raken op je werkplek: valt het te voorkomen?
Valt het te voorkomen dat iemand ziek wordt of gewond raakt op zijn of haar werkplek? Eigenlijk niet. Een ongelukje zit nu eenmaal in een klein hoekje, en kan niet altijd worden voorkomen. Zelfs op een heel veilige werkplek, gewoon op een stoel aan een bureau, kan iets misgaan. Een beker met hete koffie kan omvallen, om maar eens iets te noemen. En ook de verspreiding van ziektes valt niet 100% te voorkomen. Iemand die plotseling een flinke niesbui krijgt, zonder te weten dat hij of zij ziek is, kan op die manier aardig wat virusdeeltjes de ruimte in sturen.
Maar al valt het niet te voorkomen dat er zoiets gebeurt, de kans verkleinen kan natuurlijk wel. Door in ieder geval te zorgen voor veilig meubilair, een niet te gladde vloer, voldoende afstand tussen de werkplekken en andere zaken die voor extra veiligheid kunnen zorgen. Ook handdesinfectie hoort daarbij. Nu we steeds beter weten dat ziektes zich via de handen van de mens heel gemakkelijk kunnen verspreiden, is een zeepdispenser kopen en deze op iedere plek waar een wasbak te vinden is ophangen, geen overbodige luxe. Vul dit aan met desinfectiespray op plekken waar geen water is, en men kan regelmatig en zonder veel moeite te doen zorgen voor schone handen.
Alleen als iedereen zich aan de afspraken houdt
Zelfs op een werkplek waar goed is nagedacht over mogelijke risico’s, en waar er alles aan is gedaan om deze te verkleinen, kan er nog van alles misgaan. Of de genomen maatregelen werken hangt namelijk grotendeels af van het gedrag van de medewerkers. Zeepdispensers en desinfectiesprays werken alleen als mensen ze ook daadwerkelijk regelmatig gebruiken, bijvoorbeeld. En zelfs met ruime werkplekken, kan een flink verkouden medewerkers door hard te niezen en hoesten nog zijn of haar collega’s besmetten. Naast goede maatregelen zijn dus ook hele duidelijke afspraken nodig om het veilig te houden. Een veilige werkplek creëer je alleen als iedereen daaraan meewerkt.