3 tips om jouw woning te verduurzamen

Het afgelopen jaar hebben we veel stilgezeten. Tenminste, als je geen essentieel beroep hebt gehad in de zorg, het onderwijs of de politiek. Met het vele thuis zitten en werken zijn er ogen geopend voor het kritischer kijken naar jouw eigen leefomgeving. Ook zijn bij veel mensen een paar vragen naar boven gekomen zoals: is mijn woning wel duurzaam genoeg? Hoe kan ik mijn directe omgeving verduurzamen of op mijn eigen manier een steentje bijdragen?

Dit blog is geschreven om antwoord te geven op dit soort vragen. Benieuwd hoe jij dit voor jezelf kunt realiseren? Lees dan snel verder!

Tip één voor een duurzamer huis: kunststof kozijnen

Duurzaamheid hoeft niet per se groener te betekenen. Veel mensen verwachten dit wel wanneer de term verduurzaming je om de oren vliegt, maar dit is niet altijd waarheid. Duurzaamheid gaat namelijk ook om kwaliteitsproducten die lang mee gaan. En dit is waar kunststof kozijnen hun intrede maken.

Veel huizen hebben tegenwoordig nog kozijnen van hout gemonteerd. Deze kozijnen vergen veel (jaarlijks) onderhoud en dienen daarom ook goed in de gaten te worden gehouden. Anders bestaat de kans dat deze minder lang mee gaan. Bij kunststof kozijnen is dit niet het geval. Dit type kozijnen is namelijk gemaakt om bestand te zijn tegen ieder weertype, zonder dat het reageert op de omstandigheden. Ook hoeft er aan kunststof kozijnen weinig onderhoud te worden verricht. Op deze manier sla je dus twee vliegen in één klap!

Tip twee: neem een schuifpui

Wanneer er wordt gesproken over isolatiewaarden verbeteren zijn er een aantal opties je kunt volgen. Deze zijn onder andere het isoleren van een vloer of muur, maar vaak wordt vergeten om de deuren en/of ruiten mee te nemen. Dit is waar een schuifpui om de hoek komt kijken.

Het voordeel van schuifpuien is dat ze automatisch gemonteerd worden in een systeem dat het lastiger maakt voor koude lucht om binnen te komen en warme lucht om naar buiten te laten. Vanwege het feit dat de pui in een incaping wordt geplaatst, is de kans nihil dat er (wanneer gesloten) lucht ontsnapt naar binnen of naar binnen infiltreert.

Tip drie: leg zonnepanelen aan

Tegenwoordig zijn er al veel huishoudens di voor deze optie hebben gekozen. Mocht dit in uw geval niet zo zijn, overweeg dan ook zeker deze optie. Het aanleggen van zonnepanelen is in verhouding tot het aanleggen van kunststof kozijnen of een schuifpui wel duurder, maar de resultaten zijn net zo goed.

Wacht niet langer en begin met het verduurzamen van uw woning!