Waarom gezonde lucht in huis zo belangrijk is!

Heb je een eigen woning of bedrijfspand? Dan is het belangrijk om regelmatig te ventileren. Dit zorgt er namelijk voor dat je een schone lucht hebt en dat is beter voor je gezondheid. In deze blog nemen we je mee in waarom het belangrijk is om te ventileren en welke mogelijkheden hier allemaal voor zijn. Ben je benieuwd naar deze info? Lees dan vooral verder!

Waarom ventileren?

Ventilatie zorgt ervoor dat de lucht in huis schoon is, wat uitermate belangrijk is voor je gezondheid. Vuile lucht kan bijvoorbeeld allergieën, ademhalingsproblemen en irritatie van de slijmvliezen veroorzaken of verergeren. En schimmel. Maar ventilatie is anders dan ventilatie, en ventilatie wordt steeds belangrijker. Tijdens het afspelen open je de deur en het raam naar elkaar toe gericht. Zodra het raam of de deur weer gesloten is, zal de vervuiling zich weer ophopen. Tijdens het ventilatieproces wordt continu verse lucht afgezogen en aangevoerd.

Luchten en ventileren

In het verleden, in de huizen die toen gebouwd werden was natuurlijke ventilatie voldoende. Schone lucht komt binnen via naden en kieren, roosters en klepramen. Maar nu wordt de isolatie van huizen steeds beter, dit is een voordeel want: comfort, lagere energiekosten en minder uitstoot. En hoe beter de isolatie van jouw huis, hoe belangrijker het is voor ventilatie. Er zijn hier immers geen naden en scheuren meer, dus schone lucht komt automatisch binnen. Toch is het belangrijk om daarom juist nu goed te ventileren. Lucht van buiten komt niet meer vanzelfsprekend naar binnen en daarom is ventileren nog altijd zo belangrijk. Je kan goed ventileren door middel van een ventilatiesysteem. Heb je een ventilatiesysteem maar werkt deze niet meer goed? Dan is kan je jouw ventilatie vervangen.

Je huis ventileren in koude periodes

Waarom is het belangrijk om de woning in de winter te ventileren? In de zomer zijn we vaak buiten te vinden. Het is warm weer en we kunnen deuren en ramen sneller openen als we thuis zijn. In de winter gaan we snel het binnenland in en kunnen we meer huizen in de huizen vinden. We willen het thuis warm en warm houden, dus de ramen blijven dicht en de verwarmingsschakelaar staat aan. Daarom is het een goede zaak om de woning in de winter te ventileren. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, je kunt energie besparen door frisse buitenlucht binnen te halen. Het verwarmen van vochtige lucht is veel moeilijker dan het verwarmen van droge lucht.