Voor het eerst een game pc bouwen? Geen paniek!

Voordat je je pc gaat bouwen, heb je natuurlijk de goede onderdelen nodig. En dat is waarom wij hier zijn. Het lijkt misschien een duizelingwekkend proces, maar eigenlijk is het bouwen van een Game pc heel simpel. En leuk! Deze gids geeft je een goede eerste indruk waar je op moet letten om jouw droom pc te bouwen.

Wat heb je nodig?

Processor (CPU)

De processor is het brein van je computer. Het vertaalt jouw instructies aan de computer naar acties die deze kan uitvoeren en vertelt ieder onderdeel hoe ze moeten samenwerken. Je CPU is het brein, de rest van het systeem het lichaam. En daarom een belangrijk onderdeel, met een breed prijs aanbod. Intel en AMD zijn de belangrijkste leveranciers.

Moederbord

Een moederbord is een groot bord vol circuits die alle componenten met elkaar verbind. Het zorgt voor de communicatie tussen de hardware. Ook het aanbod van moederborden is heel divers. Kies je moederbord uit aan de hand van jouw verwachtingen aan je PC en je CPU. Niet iedere CPU en moederbord zijn compatible.

Videokaart

Een videokaart (of GPU, Graphics Processing Unit) heeft het meeste impact op je game ervaring. Je videokaart doet alle complexe grafische berekeningen waardoor je spel er zo goed uit ziet. Veel CPUs hebben een graphics geïntegreerd, maar voor een moderne game pc is een losse GPU absoluut vereist. De grootste spelers op deze markt zijn AMD en Nvidia. Als je voor de optimale game ervaring gaat, is een video kaart wellicht het duurste onderdeel van je computer.

Memory/RAM & Storage

In feite is je RAM (Random Access Memory) het kortetermijngeheugen van je computer. Het zorgt dat frequent gebruikte data eenvoudig beschikbaar is, zodat je computer niet ‘diep in zijn geheugen moet graven’ om processen uit te voeren – wat de pc erg traag zou maken. Het schakelt vanzelf uit als je pc niet aanstaat, en is daarom anders van aard dan data opslag systemen. Als het op RAM aankomt is meer beter: 16GB is degelijk, maar met 32GB gaat je pc nog jaren mee. Daarnaast heb je je reguliere opslag van data. Van oorsprong kennen we de hard disk drive (HDD). SSD kaarten zijna anzienlijk stiler, sneller en duurzamer, maar kosten ook meer per gigabyte.

Kast

Dit is waar al je waardevolle onderdelen uiteindelijk in terecht komen: het huis van je pc. Het omhulsel van je pc is het eerste waar mensen aan denken bij het woord computer. Ook al is iedere case anders, ze zijn allemaal voor ongeveer dezelfde onderdelen ontworpen. Tussen verschillende merken zijn er dus overeenkomsten in maat.

Koeler

Het koelen van je case is cruciaal om je systeem soepeltjes te laten werken. Gezien een game pc harder moet werken dan een reguliere pc, ben je als gamer dan ook gebaat bij een krachtige cooler.

Power supply (PSU)

De PSU wordt vaak overzien omdat het relatief simpel is om te bouwen. Maar het is het absoluut waard om ook hier jezelf even in te verdiepen: de efficiente, wattage, kwaliteit. Met name als je een ingewikkeld systeem in elkaar zet, met bijvoorbeeld extra koeling.

Met deze elementen is je kast helemaal op orde. Een goede monitor, muis, toetsenbord en the game is en bouwen maar! Er zijn op internet goede instructie videos beschikbaar die uitleggen hoe je alle elementen samenbrengt.