Tips om af te vallen zonder per se een dieet te volgen

Sommige mensen willen graag afvallen, maar zien door alle verschillende diëten niet meer in hoe ze dit het beste kunnen aanpakken. Daarnaast kun je ook gewoon niet zo’n zin hebben om een streng dieet te volgen. Voor die mensen is er goed nieuws, want je hoeft echt niet per se een dieet te volgen om wat kilo’s af te vallen. Sterker nog: vaak is het gezonder om een paar kleine dingen aan je leefstijl aan te passen en zo systematisch wat kilo’s kwijt te raken. Heb je interesse? Hier lees je 5 afvallen tips die je helpen om gezond af te vallen zonder een dieet!

Tip 1: Laat de ongezonde snacks in de supermarkt liggen

De eerste tip is misschien wel gelijk de belangrijkste. Om af te vallen zonder een dieet te volgen, is het van belang om ongezonde snacks te laten staan. Dit begint vaak al door ze in eerste instantie niet in huis te halen. Laat de nootjes, koekjes en chips dus lekker achter in de supermarkt. Door de producten niet in huis te halen, kom je later ook niet in de verleiding om toch iets ongezonds te eten.

Tip 2: Ontdek gezonde snacks die je lekker vindt

Dit is eigenlijk een aanvulling op tip 1. Het is namelijk goed om een snack te vinden die gezond is én je ook lekker vindt. De kans is immers groot dat je op sommige momenten toch wat trek krijgt. Denk bij een gezonde snack bijvoorbeeld aan een stuk fruit zoals een appel of een mandarijn. Maar ook een cracker met kaas is al een stuk gezonder dan bijvoorbeeld een koek.

Tip 3: Schep één keer op tijdens het diner

Bij het diner kan het heel erg helpen om niet twee of zelfs drie keer op te scheppen. Spreek liever met jezelf af dat je slechts één bordje neemt. Die mag best een flink bord zijn, maar zorg wel dat je het daar dan ook bij laat. Vaak is één bordje eten meer dan genoeg om de rest van de avond mee door te komen.

Tip 4: Drink meer water

Frisdrankgebruik of ander suikerhoudende dranken zijn ook niet altijd goed voor je. Probeer daarom vaker water te drinken. Dit helpt enorm. Vind je water maar saai en niet per se lekker? Probeer het dan te verrijken met een vleugje citroensap of een komkommer erin. Dit maakt het water wat smaakvoller en is ook nog eens goed tegen het hongergevoel, zo blijkt uit onderzoek. Nu de temperaturen dalen is het ook een goed idee om wat meer thee te drinken. Ga idealiter voor de smaken zonder toegevoegde suikers. Kruidenthee is bijvoorbeeld vrijwel altijd een goede keuze.

Tip 5: Wees bewust wat je eet

Het kan helpen om bewust bij te houden wat je op een dag eet en drinkt als je de uitdaging met de kilo’s aan gaat. Zo heb je meer inzichtelijk hoeveel calorieën je bijvoorbeeld tot je neemt. Er zijn verschillende apps of bedrijven die je kunnen helpen met het bijhouden van je voedselinname. Probeer bijvoorbeeld eens de app van WW (Weight Watchers), die wordt er goed aangeschreven! Zij helpen je ook met andere onderdelen van het afvallen. Jouw BMI bereken je bijvoorbeeld heel snel en handig met de hulp van WW.