Soms worden dromen werkelijkheid

Toen ik een jaar of vijf was, formuleerde ik voor het eerst een toekomstdroom. Ik wilde graag profvoetballer worden. Iedere avond trapte ik urenlang met een bal tegen de muur, totdat de sterren aan de pikzwarte hemel van het platteland parelden. Het waren de zweetdruppels van het heelal, zo stelde ik mij voor, dat alle zeilen bij zette om mijn gedroomde lot werkelijkheid te laten worden. Eén van die sterren koos ik specifiek uit. Dit was de beschermster van mijn profvoetballersdroom. Deze ster was erbij tijdens alle avondlijke trainingsarbeid. En hij zou erbij zijn als ik mijn eerste goal voor Barcelona scoorde. 'Zie je in Barcelona dezelfde sterren als hier?' vroeg ik aan pa. 'Ik weet het niet zeker jongen, maar volgens mij wel,' antwoordde hij.

De droom in duigen

Ik schopte het best ver. Bij de lokale voetbalclub was ik de beste van het team. Er was een trainer van de voetbalclub die mij voordroeg voor een selectietraining bij VVV-Venlo. Net op het moment dat ik echt in mijn droom begon te geloven, werd hij genadeloos in de grond geboord. De andere jongens waren tien keer beter dan ik. Ze waren sterker, behendiger en technischer. 'Hebben zij nóg meer uren met een bal tegen een muurtje getrapt?' vroeg ik me af. 'Dat kan toch bijna niet.' Een illusie armer keerde ik terug naar huis, maar een ervaring rijker. Ik kwam erachter dat je in het leven niet altijd loon naar werken krijgt. Soms zijn dromen onhaalbaar.

Voorzichtige dromen verwezenlijken

Dit betekent niet dat ik sindsdien geen dromen meer heb. Ik formuleer ze alleen wat voorzichtiger. In mijn tienerjaren besloot ik bijvoorbeeld dat ik graag mijn eigen auto zou willen hebben. Dan zag ik mezelf over eindeloze wegen rijden zonder een andere weggebruiker in zicht, met Bob Dylan op de radio die een vervlogen liefde bezong. Zelf zou ik wel de liefde hebben gevonden. Zij zat naast me op de passagiersstoel. We wisten niet waar we heen reden, maar we hadden een tent in de achterbak en we hunkerden naar avontuur. Deze week is mijn droom (gedeeltelijk) werkelijkheid geworden! Dat wil zeggen, ik heb een lease.auto afgehaald. Ik wilde graag een mooie auto maar ik heb nog niet genoeg gespaard om er een te kopen. Gelukkig bestond via mijn werk een mogelijkheid tot financial lease. Nu nog de liefde vinden (en een afgelegen snelweg) en mijn droom is werkelijkheid. De sterren zijn me vast goed gezind!