3 tips hoe je een presentatie voorbereidt

Moet jij binnenkort een presentatie houden? Voor je werk, je vrienden of voor je opleiding? Veel mensen schieten in de stress door alleen al de gedachten aan een presentatie. Maar geen nood, presenteren is helemaal niet zo moeilijk! In deze blog geven we je een aantal tips waarmee het een stuk makkelijker wordt om je presentatie goed voor te bereiden. Want een goed begin is het halve werk, en als jij je presentatie goed voorbereid zul je zien dat deze je veel beter afgaat! Lees snel meer.

Het onderwerp

Waar ga jij je presentatie over houden? Dit is, logischerwijs, de eerste stap van je voorbereiding. Baken je onderwerp goed af en krijg helder waar jouw presentatie over gaat. Vaak weet je het globale hoofdonderwerp al. Maar dat is vaak veel te breed. Stel dat je voor je werk een presentatie moet geven over palmolie. Als “palmolie” je onderwerp is kun je uren aan het woord blijven. Hier valt zo veel over te vertellen! Het is belangrijk dat je je specifieke focus helder hebt, en hier niet van afwijkt. Hoe interessant en groot het onderwerp ook is, juist dan is het belangrijk om je focus te houden. Dus kies een invalshoek, bijvoorbeeld de vraag where does palm oil come from? Zo heb je een start vanaf waar je kunt gaan werken.

Structuur

Als je je onderwerp weet kun je beginnen aan de structuur. Wat vertel je waar in je verhaal? En in welke volgorde presenteer je deze informatie aan je publiek? Vorm een rode draad en hou deze in het oog door je presentatie heen. Een goede structurering wat betreft dia’s en opbouw kan je al een heel eind de goede richting op helpen. Dus begin bijvoorbeeld met een wereldkaart waar alle landen gekleurd zijn waar palmolie geproduceerd wordt, en licht vervolgens elk land in een eigen dia verder toe.

Oefenen!

Als je eenmaal je verhaal helder voor ogen hebt is het een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen. Begin je verhaal een keer helemaal van begin tot einde en neem dit op. Luister het terug en kijk wat je opvalt. Praat je bijvoorbeeld snel of juist langzaam? Zijn er bepaalde woorden waar je over struikelt, of bepaalde passages waar je moeilijk door heen komt? Kijk dan nog eens kritisch naar die stukken en schaaf bij tot je tevreden bent. Hou ook eens je presentatie voor een ander en vraag diegene om kritische vragen te stellen. Komt bijvoorbeeld alle informatie aan bod die je in je inleiding aankondigt? En wordt je hoofdvraag, zoals where does palm oil come from beantwoord in je presentatie? Hoe vaker je je presentatie oefent, hoe soepeler deze ook in het echt zal gaan. De moeite waard dus!