Rubberboot kopen? Hier kun je uit kiezen

Bij een rubberboot kopen moet je rekening houden met een aantal zaken. Zo is het van belang dat je op de hoogte bent van de verschillende soorten die er bestaan en moet je kiezen voor een passende buitenboordmotor. Weet je nog niet goed wat alle opties zijn? Geen zorgen, hieronder vind je de informatie die je nodig hebt om de geschikte rubberboot te kopen. Op zoek naar een goede rubberboot? Ga dan op zoek naar stootwillen kopen.

Wat voor rubberboot moet ik kopen?

Er bestaan drie soorten rubberboten die je kunt kopen. Zo heb je de rubberboot met een opblaasbare bodem. Dit type is het meest bekend en is vrij goedkoop vergeleken met de andere opties. De opblaasbare rubberboten zijn voornamelijk voordelig omdat ze gemakkelijk op te bergen zijn. Een andere soort is de rubberboot met lattenbodem: in de bodem van de boot zijn latten verwerkt die de onderkant moeten verstevigen. Doordat de latten individueel zijn verwerkt in de bodem kan ook deze rubberboot gemakkelijk worden opgerold. De derde optie is een RIB, wat rubberboten omvangt met een harde bodem. Een RIB kan meer gewicht tillen dat de andere twee soorten rubberboten en zorgt voor de meest comfortabele manier van varen. Door de harde onderkant is een RIB echter moeilijker op te bergen en te vervoeren. Ook de zwaarte kan de transportatie vermoeilijken. 

Waar mag ik varen met een rubberboot?

Het voordeel aan een rubberboot is dat je in principe geen vaarbewijs nodig hebt. Je mag vrijwel in elk kanaal, rivier of meer in Nederland gaan varen, mits je onder de snelheid van 20 kilometer per uur blijft. Als je toch harder wilt varen, dan is het wel nodig om Vaarbewijs 1 te behalen. Dit vaarbewijs heb je nodig voor het besturen van motorboten, maar ook waterscooters en jetski’s. Bij een snelheid boven de 20 kilometer per uur zul je moeten varen op plekken die toegankelijk zijn voor scheepvaart, denk dan aan open wateren zoals de zee en kanalen. 

Verder bepaalt je buitenboordmotor waar je mag varen. Met een benzinemotor ben je bijvoorbeeld niet welkom en stilte- en natuurgebieden. Het harde geluid van de motor verstoort namelijk de rust van de natuur. Om dit te voorkomen zijn benzinemotoren op deze water verboden. Met een elektromotor heb je echter wel toegang tot natuurgebieden: deze motoren zijn fluisterstil en hebben vrijwel geen uitstoot. Door met deze motor te gaan varen bescherm je de natuur én vaar je bovendien erg energiezuinig.