Patentrecht

Wat is patentrecht precies? Een patent is een exclusief eigendomsrecht om een uitvinding of product die je zelf hebt bedacht. Dit staat ook wel bekend als beschermingsrecht. Als je product aanslaat en misschien wel op de markt komt, kan je hier ook een hoop geld mee verdienen of de waarde van je bedrijf een stuk omhoog laten schieten.

Hoe vraag ik patent aan?

Patent aanvragen bestaat uit vijf stappen; eerst dien je je aanvraag in en wacht je het vervolg af. Dan verzoek je een onderzoek, om te kijken of je product helemaal in orde is. Misschien zitten er ongezonde stoffen in, of als je iets voor kinderen hebt, checken ze op kleine onderdeeltjes voor inslikkingsgevaar. Daarna komt er een onderzoeksrapport waar alles in vermeld wordt. Eventueel moet je nog een paar dingen veranderen of aanpassen, maar als dat gelukt is, kun je je patent verlengen naar 20 jaar, zo is het voor een tijdje goed.

Wat heb je allemaal aan een patent?

Als je patent op je product hebt, mag niemand anders zomaar jouw product namaken, en als ze dit wel doen kun je een hoop geld van hun krijgen. Anderen mogen het ook niet zomaar verkopen of invoeren. Een patent kan andere bedrijven aanmoedigen om in jouw bedrijf te investeren, zodat zij wel gebruik van jouw uitvinding kunnen maken. Ook ben jij dan de enige die je product mag produceren, commercieel aanbieden, op voorraad hebben, verhuren, leveren, noem het maar op. Eigenlijk mag niemand anders zomaar aan jouw uitvinding komen zonder jouw toestemming.

Wanneer moet dat dan?

Je moet patent recht op het juiste moment aanvragen; te vroeg en je product is nog te fragiel en onbetrouwbaar om op te rekenen. Te laat en je idee kan al stiekem zijn overgenomen door andere producenten. Het beste moment is wanneer je product af is, en er geen aanpassingen meer aan gedaan hoeven worden. Je bent dan dus uit de ontwikkelingsfase. Als je product nog kan veranderen is het te vroeg, gelijk wanneer het af kun je het best je patent aanvragen

Aan welke eisen moet ik nog meer voldoen?

Nieuwheid. Je product moet nergens anders op aarde openbaar zijn gemaakt of beschikbaar zijn. Daarnaast moet je uitvinding innovatief zijn. Het moet echt wat bruikbaars met zich mee brengen. Als laatst moet je product industrieel toegankelijk zijn. Dit betekent dat je product niet al te lastig moet zijn om te maken.