Nieuw huis met vlaggenmast in de tuin? Dit moet je weten over vlaggen in Nederland

Heb je voor het eerst de beschikking over een vlaggenmast? Dan is het belangrijk dat je weet wat de precieze etiquette is rondom het voeren van vlaggen in Nederland. Wist je dat er in Nederland een officieel vlaggen schema is en dat het volgens veel mensen not done is om je hier niet aan te houden? In dit blog word je helemaal bijgepraat zodat jij weet wat wel – en wat juist niet – te doen met de Nederlandse vlag.

De beste tips rondom het voeren van een vlag in Nederland 

In Nederland mag je als burger op gewenste gelegenheden de Nederlandse vlag uithangen. Zoals je hierboven al even kon lezen, is er in Nederland echter we een officieel vlaggen schema. Dit houdt in dat er op bepaalde momenten verwacht wordt dat je de Nederlandse vlag met of zonder wimpel voert. Ook zijn er een aantal vaste gebruiken die horen bij het uithangen van de vlag. Welke richtlijnen er precies zijn lees je hieronder.

  1. Je hangt alleen overdag de vlag uit

Het is in Nederland gebruikelijk om de vlag alleen tussen zonsondergang en zonsopkomst te laten hangen. Wil je toch ‘s nachts de vlag laten hangen? Dan wordt er verwacht dat je de vlag verlicht, zodat de kleuren van de vlag goed te zien zijn.

  1. Het gebruiken van de oranje wimpel 

De wimpel wordt op gebouwen van de Rijksoverheid alleen gebruikt bij het uithangen van de vlag op Koningsdag en de verjaardagen van de leden van het Koninklijk huis. Veel burgers hangen de vlag met wimpel ook uit op 5 mei. 

  1. Overige gebruiken

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat een gehesen vlag nooit de grond aanraakt. Verder mag de vlag ook nooit voor hinder zorgen in het verkeer.

Afsluitende tips bij het vlaggen in Nederland

Wil jij ook de vlag uithangen bij feestelijke gebeurtenissen? Dan moet je natuurlijk nog wel even een Nederlandse vlag kopen. Dit kun je meestal gemakkelijk online doen. Wil je naast de Nederlandse vlag, rondom kerst ook vlaggenmast kerstverlichting kopen? Bij sommige aanbieders krijgen klanten die een Fairybell kopen (vlaggenmast kerstverlichting in de vorm van een kerstboom) de Nederlandse vlag cadeau! Zo kun je dus besparen op de kosten van een nieuwe vlag. 

 

Je mag de vlag zowel volledig uithangen als halfstok hangen op momenten die jij hiervoor geschikt acht. Je bent nooit strafbaar bij het uithangen of halfstok voeren van de Nederlandse vlag en mag dit ook doen wanneer er zich een feestelijke of droevige aangelegenheid voordoet in je gezin.