Huisje, boompje, beestje

Als je net als ik rond je dertig jaar oud bent is de kans groot dat je een leven voor jezelf aan het opbouwen bent. Ik wil daarmee niet aannemen dat je al een partner hebt gevonden waar je de rest van je leven gelukkig mee denkt te zijn, maar wel dat je aardig op weg bent met het regelen van werk en natuurlijk de bekende 3: huisje, boompje, beestje. Maar het wordt ons niet makkelijk gemaakt, dit heb je vast ook ontdekt. De woningmarkt is niet bepaald gunstig op dit moment. De huizen worden steeds duurder en veel jonge starters dienen hierdoor te huren voor lange tijd. Dit heeft als resultaat dat ze alsmaar blijven huren omdat ze geen geld genoeg verdienen om een hypotheek aan te vragen. Laat me je dus gerust stellen, je bent niet alleen. Wat kan je doen om die eerste van die drie te realiseren? Want laten we eerlijk zijn, als het huisje er is dan komen het boompje en het beestje vast wel vanzelf.

Sparen

Veel jongeren hebben moeite met het maken van een financieel overzicht, maar dit is niet nodig vandaag de dag. Er is een hele hoop informatie beschikbaar met de klik van een muis. Op YouTube kan je zo wat filmpjes vinden van mensen die een financieel schema hebben gemaakt en daar graag uitleg over willen geven. Dit is stap een: regel een financieel overzicht voor jezelf. Als je dit eenmaal hebt dan kan je overstappen naar het vinden van een huis dat bij je past. Hiervoor dien je eerst je studieschuld af te betalen. Dit doe je door flink af te lossen in de eerste paar maanden na je studie. Waarschijnlijk ben je dan nog aan het huren, maar dit is oke voor de eerste paar jaar. Pas als je studieschuld helemaal is afbetaald kan je een hypotheek aanvragen.  

Je eerste huisje

Als je eenmaal schuldenvrij ben kan je actief gaan zoeken naar een huisje. Doe dit vooral niet in grote steden als je goedkoop uit wil zijn. Kleine dorpen naast grote steden zijn het beste. Als je eenmaal een huis hebt gekocht moet je het verbouwen. Het is hoogstwaarschijnlijk een bouwval dus moet je een vuilcontainer huren bij afval.nl. Deze kan je voor je woning neerzetten en vullen met afval wat je tijdens de verbouwing creëert. Pas als dit is geregeld kan je het gaan decoreren.