Dit moet je weten over zakelijke energie op je privéadres

Als startende ondernemer zijn er veel zaken die je moet regelen voor je bedrijf. Een groot deel hiervan zijn zaken waar je misschien helemaal geen tijd voor of verstand van hebt. Neem bijvoorbeeld je zakelijke energie: wanneer je als zzp’er vooral vanuit huis werkt, moet je kiezen of je je particuliere energiecontract houdt of dat je toch voor een zakelijk energiecontract gaat. Net als ieder ander mens wil je waarschijnlijk in ieder geval voor het energiecontract met het scherpste tarief gaan. Waar moet je in dat geval op letten? Let je alleen op de prijs of zijn er nog andere elementen die meespelen? In dit artikel lees je meer over zakelijke energie op je privéadres.

Is zakelijke energie goedkoper dan particuliere energie?

Veel ondernemers willen vooral weten of zakelijke energie aan huis voordeliger is dan particuliere energie voor je werk thuis. Over het algemeen geldt dat de energieprijzen zelf hetzelfde liggen. Het grote verschil hierbij is dat je bij een zakelijk contract vaker kunt profiteren van aantrekkelijke kortingen en aanbiedingen. Een zakelijke energieleverancier ziet een zakelijke klant liever wel dan niet en zal er daarom alles aan doen om jou als klant binnen te halen. Hierbij geldt vaak dat des te meer energie je afneemt en des te langer je je contract afneemt, des te lager de energieprijs kan liggen. De kans is dat je als ondernemer sowieso meer energie verbruikt dan als particulier, omdat je voor werk bepaalde apparatuur en machines nodig hebt. Kort gezegd: een zakelijk energiecontract is goedkoper in de zin dat er vaker scherpe deals bij zakelijke energie vergelijken te scoren zijn. Hierdoor betaal je in verhouding minder voor je zakelijke energie.

Ben je verplicht om als zzp’er zakelijke energie af te nemen?

Zakelijke energie is bedoeld voor alle energie die gebruikt wordt met een zakelijk doeleinde. Een bedrijf, zoals een winkel of een fabriek, is verplicht om zakelijke stroom af te nemen. Bij een zzp’er ligt dit anders: een zzp’er is een zelfstandige zonder personeel. In Nederland werken inmiddels meer dan 1,3 miljoen mensen (CBS 2020) als zelfstandige. Dit doen zij lang niet allemaal vanaf een werkplek of een kantoor. Sterker nog: een groot deel van de zzp’ers werkt gewoon vanuit huis. Zij maken óf gebruik van zakelijke energie óf gewoon van hun bestaande particuliere energiecontract. Je bent als zzp’er dus niet verplicht om zakelijke energie af te nemen. Het mag wel, maar het hoeft niet. Wanneer je voor particuliere energie kiest, kun je alleen niet profiteren van de voordelen die je bij een zakelijk energiecontract krijgt. Op Minder.nl lees je hier meer over.

BTW aftrekken bij zakelijke energie

Tot slot is er nog een onderwerp waar veel startende ondernemers vragen over hebben. Hoe zit het namelijk met de BTW die je wel of niet af mag trekken bij de Belastingdienst? Je mag een deel van je BTW terugvragen bij zowel een zakelijk als een particulier energiecontract. Hierbij moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet je aan huis een aparte werkruimte hebben waar je het grootste deel van je werkzaamheden doet. Deze ruimte moet een op zichzelf staande ingang hebben. Dit betekent dat je de ruimte als het ware zou kunnen verhuren aan een derde partij. Ook moet deze ruimte over eigen sanitaire voorzieningen beschikken, zoals een toilet en een wasbak. Pas daarna kun je kijken naar hoeveel BTW je eventueel terug zou kunnen krijgen bij de Belastingdienst. Het is zeker aan te raden om je daar even in te verdiepen wanneer je aan bovenstaande voorwaarden voldoet.