Hoe verzeker jij je zakelijke auto op de best passende manier?

Of je nu wel of geen zzp’er bent: als je zakelijk onderweg bent met een bestelauto of vrachtwagen, is het belangrijk dat je een passende bedrijfsautoverzekering hebt. Met deze verplichte autoverzekering ben je verzekerd tegen schade die je veroorzaakt aan anderen en hun goederen. Maar welke dekking past het beste bij jou? En wat kan een eigen vervoer verzekering voor je betekenen?

Kies je dekking

Bij het afsluiten van een bedrijfsautoverzekering heb je drie hoofddekkingen om uit te kiezen: wettelijke aansprakelijkheid (WA), beperkt casco (WA+) en volledig casco (All Risk).

Wettelijke aansprakelijkheid (WA)

Dit is de basisdekking waar iedere autobezitter over dient te beschikken. Voor een voordelige premie ben je met een WA-dekking verzekerd tegen de schade die je aan anderen (letsel) en hun goederen (auto, aanhanger, etc.) veroorzaakt.

Beperkt casco (WA+)

Deze dekking is uitgebreider en vergoedt ook sommige schade aan je eigen bedrijfsauto, bestelauto of vrachtwagen – waaronder ruitschade en schade die ontstaat door brand, ontploffing, diefstal, inbraak, storm, hagel of overstekende dieren.

Volledig casco (All Risk)

Voor een All Risk-verzekering betaal je doorgaans een hogere premie, maar dan heb je ook wat: de meest optimale dekking. Naast WA, vergoedt deze dekking ook alle schade aan je eigen bedrijfsauto. Hiermee loop je dus zo min mogelijk financieel risico.

Goed om te weten: ook als zzp’er kun je een bedrijfsautoverzekering afsluiten. Als je bijvoorbeeld een cateraar bent met je eigen bedrijf en bestelauto. Of als je als zelfstandig ondernemer in de bouw werkt.

Verzeker je lading

Ook kun je ervoor kiezen om je goederen, gereedschappen of andere soorten lading te verzekeren. Dit kan met een aanvullende verzekering: de eigen vervoerverzekering. Deze dekt schade aan de lading die in je bedrijfsauto wordt vervoert. En dat is handig, want je goederen zijn veel geld waard.

De eigen vervoerverzekering komt standaard met een All Risk-dekking. Dit betekent dat je verzekerd bent tegen schade die is veroorzaakt van buitenaf. Denk aan schade door: brand, ontploffing, een ongeval met de bedrijfsauto waarmee je de spullen vervoert, vallen tijdens het laden en lossen, of diefstal. Ook bergings- en opruimingskosten zijn verzekerd.

Goed om te weten: je lading is dag en nacht verzekerd, en dus niet alleen tijdens het vervoer.

 Aanvullende verzekeringen

Elke branche en elk bedrijf komt met zijn eigen risico’s. Neem onder de loep wat de grootste risico’s in jouw situatie zijn en in hoeverre je die wil afdekken met een aanvullende verzekering – zoals een eigen vervoerverzekering, pechhulp, een inzittendenverzekering of rechtsbijstandverzekering.