Hoe maak je je tuin klaar voor de herfst?

Na een heerlijke, warme zomer merk je dat het weer ineens is omgeslagen. Ook al was je er nog niet klaar voor, de zomer is helaas voorbij. Je kijkt naar je tuin en denkt: ‘hm, daar is nog wel wat werk aan de winkel’. Wat kan je het beste doen om je tuin klaar te maken voor de herfst en voor de winter?

Opruimen

De herfst gaat vaak gepaard met een hoop wind en soms zelfs storm. Om die reden is het handig als je voor die tijd alle losse spullen opruimt uit je tuin. Zorg dat houtblokken vastliggen, zet al het speelgoed in de schuur, zette losse planten op een plek waar de wind het niet op kan pakken en ruim al het gereedschap op. Daarnaast is het verstandig een trampoline extra vast te zetten. Je zal niet de eerste zijn waarbij de trampoline ineens door de tuin vliegt met alle gevolgen van dien. Verwijder meteen de parasol en tuinkussens uit je tuin. Daarna wil je vast wel een kijkje nemen bij tuinmeubelhoesshop en koop je een mooie tuinset hoes, zodat je meubels ook goed beschermd zijn.

Schoonmaak en onderhoud

Voordat de herfst begint kan je er het beste voor zorgen dat de dakgoten leeg zijn. Zo kan de regen beter doorlopen en loopt het water niet ineens via een route die je liever niet wilt. Veeg de buitenhaard leeg en bedek deze met een beschermhoes. Laat je schoorsteen vegen en laat het dak nakijken op losse pannen. Verwijder alle groene aanslag van het hout, zodat het niet gaat rotten. Indien nodig, geef je het hout meteen even een verfje of bedek je het met een laag vernis. Wanneer je houten luiken hebt, vergeet dan ook niet aan de achterkant de luiken schoon te maken.

Planten verzorgen

Elke plant of boom heeft zijn eigen verzorgingsmethode. De ene plant moet je juist snoeien in de herfst, de ander weer liever in het voorjaar. Check dus per plant of boom wat de verzorging daarvan is. Als je dan toch bezig bent in de tuin, dan kan je misschien gelijk even het onkruid verwijderen. Heb je nog jonge planten die net gepoot zijn, zorg er dan voor dat je die vast kan zetten of kan beschermen met iets. De meeste mensen houden van een nette tuin en dat is natuurlijk prima. Maar wanneer je de blaadjes laat liggen gedurende de herfst en winter, help je veel dieren aan een natuurlijke schuilplaats. Denk hierbij aan de egel, die de laatste tijd sterk in aantallen afneemt.