Heb jij een social media verslaving? 3 Kenmerken van een internetverslaving

Anno 2021 kan niemand meer zonder smartphone. Wanneer je schermtijd echt uit de hand loopt, kan het zijn dat er sprake is van een social media verslaving. Merk je dat je meer bezig bent met je telefoon dan dat je zou willen? Of dat je nerveus wordt als je een uur niet Instagram hebt gecheckt? Een social media verslaving is te herkennen aan een aantal belangrijke kenmerken. Hieronder lees je 3 veel voorkomende kenmerken van een internetverslaving.

Online activiteiten krijgen prioriteit

De kern van een social media verslaving is vaak dat iemand alleen nog maar plezier haalt uit online activiteiten. Andere activiteiten, zoals bijvoorbeeld fysiek samenkomen met vrienden of sporten, krijgen daardoor veel minder prioriteit. Merk je dat je afspraken afzegt zodat je langer op het internet kan zitten? Of dat je niet meer gaat sporten zodat je langer kan scrollen op je telefoon? Dan kan het zijn dat je schermtijd buiten proporties is. Gelukkig is er goede hulp bij verslaving in Nederland. Het kan geen kwaad om, als je je herkent in bepaalde punten in deze blog, daar eens naar te informeren.

Een social media verslaving komt vaker voor dan je denkt

Bij een verslaving komen onthoudingsverschijnselen voor als er niet aan de neiging voldaan wordt. Dit is ook het geval bij een social media verslaving. Bij een internetverslaving voel je angst opkomen als je lang zonder telefoon bent, bijvoorbeeld tijdens een vlucht in een vliegtuig. Je bent prikkelbaar als je niet veel online kan zijn en reageert dit ook af op je omgeving. Social media is de afgelopen jaren enorm toegenomen in populariteit. Er zijn daardoor ook steeds meer mensen, voornamelijk jongeren, die verslaafd raken aan hun telefoon of computerscherm. Het is aan te raden om, als je je in deze kenmerken herkent, op tijd hulp bij verslaving te zoeken. Zo voorkom je dat een eventuele verslaving uit de hand loopt.

Mentale en fysieke klachten

Een social media verslaving brengt ook fysieke klachten met zich mee. Vaak kan iemand die last heeft van een internetverslaving moeilijk zijn telefoon wegleggen. De drang om te blijven scrollen of social media toch nog een keer te checken is dan te groot. Hierdoor ligt slaaptekort op de loer. Ook problemen als nekklachten en brandende ogen komen regelmatig voor. Je ogen zijn immers niet gewend aan zoveel schermtijd. Door tijdig hulp bij verslaving te zoeken voorkom je dat deze fysieke klachten uit de hand lopen.