Een dag in het leven van een top chef

Een van de meest inspirerende beroepen ter wereld is dat van top chef in een Michelin sterrenrestaurant. Het is een beroep waar veel artistieke romantiek omheen hangt. Er worden ook regelmatig films en televisie series over gemaakt. Denk aan televisie series zoals Chefs Table en films zoals Chef, Burnt & Ratatouille. Maar het leven van een top chef is niet alleen romantiek. Het is natuurlijk ook keihard werken. In dit artikel bespreken we hoe een dag in het leven van een top chef van een Michelin sterrenrestaurant eruitziet.

Vroeg beginnen

De dag van een chef begint ontzettend vroeg. Om zes uur staat de chef op en vertrekt hij of naar het restaurant of naar de markt. Sommige chefs laten de verse producten namelijk bij het restaurant bezorgen maar andere chefs gaan zelf graag naar de markt om de beste groenten, fruit en vleeswaren zelf uit te zoeken. Daarna is er meestal eerst een vergadering bij het restaurant tussen de manager, keuken medewerkers en de mensen die op de restaurantvloer werken. Hier worden mogelijke veranderingen op het menu ook besproken en overlegd waar punten van verbetering zijn.

Wijnen kiezen

Nog voordat de voorbereidingen voor de avond beginnen gaat de chef vaak samen met de manager naar de wijnkelder om wijnen te paren met de gerechten van de avond. Dit is natuurlijk een belangrijk proces aangezien in een Michelin restaurant alles perfect moet zijn. De gerechten zelf moeten van topkwaliteit zijn maar de juiste wijn moet ook gekozen worden voor bij het gerecht.

Voorbereidingen

Daarna is de chef en de andere koks in de keuken een aantal uur bezig met het voorbereiden van de ingrediënten. De sauzen worden gemaakt en groenten worden gesneden. Dit is een zeer belangrijk proces want tijdens de drukste uren van de avond is er geen tijd voor veel van deze taken. Dan moet alles klaarliggen om de gerechten samen te stellen. Tijdens deze uren experimenteert de chef ook vaak met nieuwe gerechten.

Avonduren

De avonduren zijn natuurlijk het drukst voor de chef. Dit is het moment dat alles goed moet samenwerken en waar alle voorbereidingen tijdens de dag voor waren. Als alles goed gaat worden alle gerechten perfect en op tijd geserveerd aan de gasten. Dit zijn de uren waar iedereen in de keuken op de restaurant vloer keihard werkt.

Schoonmaken

Nadat de keuken voor gasten gesloten is gaat het werk gewoon door. Iedereen in het restaurant werkt mee om alles schoon te maken, de ingrediënten op te slaan het vuilnis buiten te zetten. Een container huren is voor een restaurant dus natuurlijk essentieel.