Al nagedacht over jouw uitvaart?

    Het is vaak een onderwerp waar we niet veel over nadenken of het ook niet over willen hebben. Het is enerzijds ook begrijpelijk, de meeste mensen gaan niet even gezellig praten over hoe hun uitvaart eruit gaat zien. Anderzijds is het wel goed om dit eens in de zoveel tijd eens met mensen die dichtbij je staan te bespreken. We gaan er vanuit dat we allemaal heel oud worden, maar het kan zomaar gebeuren dat dit niet gebeurd. Heb je in de tussentijd dan jouw naasten, geliefden, familie of vrienden nooit kenbaar gemaakt hoe jouw uitvaart moet verlopen? Dan leg je dit allemaal in de handen van iemand anders. Zij zullen er alles aan doen om jou een waardige uitvaart te geven, maar of dit nou compleet volgens jouw wensen zal verlopen is nog maar de vraag. Ben je benieuwd waar je allemaal over na moet denken en wat er allemaal komt kijken bij het regelen van een uitvaart? Lees dan snel verder!

    Uitvaartwensen

    Een begrafenis of crematie kan verlopen onder verschillende uitvaartwensen. Laatst had ik bijvoorbeeld een uitvaart in Amsterdam, de overledene wilde absoluut niet dat zijn ceremonie een droevige werd. Tranen waren er zeker, maar deze werden al snel ingeruild voor mooie herinneringen en uiteindelijk heel veel gelach. Hij wilde dat zijn begrafenis als ware een soort van feestje zou worden om nog één keer zijn leven te vieren. Er was dan ook geen koffie en cake, maar er werd een borrel geschonken en bittergarnituur ging rond. Op zijn kist stond een foto van hem met een grote lach, naast de foto een jenever cola, want daar hield hij zo van. Bij het afscheid nemen van de kist, proostte iedereen nog even met hem. Hij heeft zijn wensen uitgesproken en deze werden ook allemaal uitgevoerd. Vanaf boven heeft hij met een grote glimlach meegekeken, dat weet ik zeker.

    Waar moet je nog meer aan denken?

    Er zijn uiteraard nog een aantal dingen waar je het over kunt hebben. Begraven of cremeren is de meest genoemde, maar ook of je een plechtigheid in de kerk wilt of op een andere plaats. Wil je in besloten kring een uitvaart of is iedereen welkom? Wil je een simpele kist of een enorm mooie, maar wel duurdere kist. Het zijn slechts een aantal dingen waar je over na kunt denken. Ga eens in gesprek met iemand en kijk hoe diegene er over denkt. Je zult gelijk merken dat je nog een aantal dingen vergeten bent, waar je alsnog over na moet denken!