De opkomst van craft beer

De nieuwe trend: craft beer. Waar de grote jongen voorheen een veilige oligarchische markt zit is er beroering. Kleine brouwerijen komen naar voren en laten zich horen. Wat heeft de grote jongens zo geraakt? En waarom niet eerder?

Instap barrières

Het is niet per se goedkoop om een brouwerij te beginnen. Ten eerste zijn er allerlei complexe machines die je nodig hebt om enige productie voor elkaar te krijgen. Het initieel gebrek aan kleine brouwerijen betekende ook dat het relatief duur was om deze apparatuur te krijgen en te selecteren. Tegelijkertijd zijn de vergunningen lastig te krijgen voor twee redenen: alcohol en voedselveiligheid. Eerst het laatste. Voor dat je eten mag aanbieden als product moet je allerlei certificaten behalen. Bovendien kost de aanvraag zelf al geld voordat je eerste hop in de tank gaat. Moeilijker en duurder nog is brouwvergunning. Voordat je alcoholische producten mag maken moeten er aan verschillende eisen worden voldaan aan bijvoorbeeld het pand. Bovendien moet er allerlei extra gedaan worden in de administratie zodat de overheid kan controleren of je daadwerkelijk je accijns afdraagt. Bovendien is de markt vrij verzadigd als het gaat om bier.

En toen

Toch gebeurde het, vermoedelijk door een grote passie van thuisbrouwers, maar ook de introductie van IPA. Wie kijkt naar speciaal bieren ziet deze drie letters maar al te vaak er op staan. IPA is een groot deel van de markt als het gaat om speciaal bieren. Dit komt omdat je met het recept een aantal positioneringsvoordelen behaalt. Ten eerste is een IPA sterker, waardoor je opvalt. Een ander voordeel is dat je met een sterker biertje minder hoeft te consumeren. Daarmee verander je het consumptieproces van bulk of blind consumeren naar bewust consumeren. Hier speelde ze verder op in door bier anders te maken. Zo had je laatst brouwerij Uiltje die een kerstboom hadden verbrand en gebruikt hadden in een biertje. Deze variaties hielpen jongere brouwerijen hun ruimte op de markt te vinden.

Hipsters

Craft brouwen kan niet los gezien worden van de Hipster trend. Deze vernieuwde focussen op ouderwets leven en persoonlijk vakmanschap heeft naar mijn idee opvallende overeenkomsten met de Engelse Arts & Crafts beweging. Het legde de basis voor een behoefte van kleine lokale productie van traditionele producten. Laat dat nou net een gaatje zijn wat bier goed kan opvullen. Het kan klein gebrouwen worden, het is al sinds de middeleeuwen en ding en past bovendien in adolescenten en jong volwassen hun voorkeur voor barren.