Wat zijn de verschillen tussen een POS en een kassasysteem

Een goed kassasysteem is zeer belangrijk voor een bedrijf in bijvoorbeeld de horeca of retail. Als ondernemer wil je niet achterlopen op de laatste trends. Oude kassasystemen zijn helemaal uit, POS systemen zijn helemaal in. Deze nieuwe technologie maakt het ondernemen voor jou als ondernemer allemaal een stuk makkelijker. Maar dat geldt ook voor je klant. Zij blij, jij blij. En daar is het uiteindelijk toch allemaal weer het omdraait? Er bestaat doorgaan nogal verwarring wat deze nieuwe technologie nu precies inhouden. In dit artikel de verschillen tussen POS, POS systeem, kassasysteem en Mplus kassasysteem.

Wat houdt POS in?

Point of Sale (of POS) is de plek waar de koop plaatsvindt. En eigenlijk kan dit overal zijn. In een supermarkt, markt of stad. Dit zijn allemaal plekken waar aankopen kunnen plaatsvinden. Dat is één kant van het begrip van Point of Sale. De retail en winkeliers vatten het begrip iets anders samen. Zij bedoelen hiermee de plek rondom de kassa waar de klant afrekent. Zo vervalt het begrip Point of Sale en noemt men het Point of Purchase. Het punt waar de aankoop dus plaatsvindt.

Wat houdt POS systeem in?

Het Point of Sale systeem of PC kassa gebruiken voornamelijk winkeliers en horeca en omschrijft het software of het systeem dat ondersteuning biedt. Ondersteuning op het gebied van voorraadbeheer, analyses, verkoop, managen van werknemers etc. Het Point of Sale systeem bestaat meestal uit een computer met daarop verschillende apparaten. Bij apparaten kan je denken aan een bonnenprinter, pinapparaat, barcode scanner en lokale server (bij oudere Point of Sale systemen). Daarnaast heb je mobile Point of Sale systemen. Die draaien bijvoorbeeld op iPads of andere draagbare apparaten en zijn cloudgebaseerd. Dat betekent dat ze geen server ter plaatse nodig hebben en alles online toegankelijk is. De data wordt opgeslagen en gesynchroniseerd in de cloud.

Wat houdt een kassasysteem in?

Eigenlijk is een kassaysteem een vertaling van de Point of Sale systeem. De term kassa doet de capaciteiten van een POS systeem tekort. Zo kan je met een kassa afrekenen, maar een Point of Sale kassasysteem doet veel meer dan dat. Het geeft je inzicht in verkoopstatistieken, voorraden en klantgegevens. Daarnaast combineert een Point of Sale kassasysteem de functies van een normale kassa met robuuste marketingtools, geïntegreerde CRM systemen, breed voorraadbeheer en sterke rapportages.

 

Wat houdt een Mplus kassasysteem in?

Het Mplus kassasysteem is een speciale Point of Sale kassasysteem. Je gebruikt modules die bij jouw bedrijf passen zoals urenregistratie, voorraadbeheer en offertes. De keuze uit modules zijn heel vrijblijvend en worden aangepast op jouw bedrijf. Zo hoef je niet extra te betalen voor modules die je toch niet gebruikt.