Solliciteren doe je zo! 

Ben jij op zoek naar een nieuwe of een andere baan? Dan ga je binnenkort weer solliciteren. Misschien heb je al even rondgekeken of het internet naar leuke en geschikte vacatures. Heb je er een aantal gevonden? Dan gaat het sollicitatieproces pas echt van start. In dit blog nemen we je graag stap voor stap mee in dit hele proces en geven we je tips en tricks om alles uit je sollicitatie te halen wat er in zit.

De geschikte vacature

De eerste stap in het solliciteren is uiteraard vacatures vinden. Zoveel mogelijk vacatures vinden die aansluiten op jouw wensen en behoefte. Dat kunnen transport vacatures zijn maar ook marketing vacatures of zorgvacatures. Alles wat binnen jouw opleidingsveld past kun je gebruiken voor het zoeken van de geschikte vacature. Heb je eenmaal een aantal vacatures gevonden? Dan ga je deze rangschikken en uitdunnen. Het mooiste is om te beginnen met 15 vacatures en deze terug te brengen naar 10 of zelfs 5 vacatures. Hierdoor kan je goed focussen en pik je de vacatures eruit die je echt leuk vind en bij jou passen.

Een pakkende sollicitatiebrief

Eenmaal de vacatures geselecteerd? Dan wordt het tijd voor je sollicitatiebrief. Bij een goede sollicitatiebrief hoort uiteraard een pakkende CV maar deze dien je eigenlijk ten alle tijden al klaar te hebben. Op het moment dat je gaat solliciteren kun je deze pakken, een beetje bijwerken en meteen toevoegen zonder al teveel gedoe zodat je, je echt kunt focussen op je sollicitatiebrief. Het geheim van een goede sollicitatiebrief is een goede opening en kort en krachtig middenstuk. Je bent waarschijnlijk niet de enige die op de vacature reageert dus zorg ervoor dat jouw brief eruit springt, dat jouw brief anders is dan de rest. Vergeet dus die standaard brieven en templates die je op internet kunt vinden. Je kunt ze er uiteraard bijhouden als voorbeeld maar geef er ten alle tijden je eigen draai aan.

Het sollicitatiegesprek

Is jouw brief door de keuring heen en bevalt het bedrijf wat ze hebben gelezen? Dan wordt je waarschijnlijk uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Tijdens een sollicitatiegesprek ga je voor het eerst kennismaken met het bedrijf. Zorg er ten alle tijden voor dat je een goede indruk achterlaat. Dit doe je daar jezelf voor te bereiden en je op een representatieve manier voor te stellen. Ook hier geldt weer wees kort en bondig maar geef uiteraard wel genoeg informatie en altijd op een vriendelijke manier.

Succes met solliciteren!