Een moestuintje beginnen is ontzettend leuk en een goede manier om je de komende zomer bezig te houden. Daarnaast kun je ook heerlijk gaan genieten van het eten dat je zelf verbouwd hebt. In dit artikel bespreken we tips hoe je moet beginnen met een eigen moestuin.
Begin simpel
Als je een beginnende tuinier bent, begin dan klein. Het is beter om enthousiast te zijn over wat je in een kleine tuin produceert dan gefrustreerd te zijn door de tijd die een grote tuin vereist. Het is ook het beste om een paar basisprincipes van tuinieren te leren voordat je veel tijd en geld in deze nieuwe hobby investeert. Je krijgt een idee hoeveel tijd tuinieren kost. Je zult ontdekken of je het leuk vindt om buiten te planten, water te geven en te wieden. Je leert hoeveel groenten en fruit jij en je gezin in de loop van een zomer kunnen eten.
Een goede maat voor de moestuin van een beginner is drie vierkante meter. Selecteer maximaal vijf soorten groenten om te verbouwen en plant er een paar van elke soort. Je krijgt genoeg verse producten voor je zomermaaltijden en het zal gemakkelijk zijn om de klusjes bij te houden. Het kweken van groenten in containers is ook een goede manier om te beginnen. Dan heb je niet eens een tuin nodig; een zonnig terras of balkon werkt prima.
Bereid je voor op ongedierte
Niet alleen jij wil van je moestuin genieten, ook ongedierte doet dat. Grote insecten en rupsen met de hand plukken (en ze in een emmer met schuimend water laten vallen) is een veilige, effectieve manier om beperkte plagen aan te pakken. Probeer voor grotere hoeveelheden insecten insectendodende zeepsprays die je in de meeste tuincentra kunt vinden. Welke ongediertebestrijdingschemicaliën u ook gebruikt, volg zorgvuldig de aanwijzingen van de fabrikant. Je kunt vaak ook op een milieuvriendelijke manier ongedierte bestrijden. Denk aan https://www.biobestrijding.nl/bestrijding-wolluis/Wolluis bestrijden en kippenluis.
Water
Hoe dichter je het perceel bij een waterbron kunt plaatsen, hoe beter. Je moet de eerste paar weken nadat de zaden zijn ontkiemd of zaailingen zijn getransplanteerd regelmatig water kunnen geven om deze kwetsbare planten te helpen sterke wortels en stengels te produceren. Als je planten eenmaal zijn gevestigd, is het beter om je tuin om de paar dagen flink water te geven in plaats van elke dag een beetje te gieten. Dan zal het water dieper de grond intrekken, wat de wortels stimuleert om dieper te groeien, waar ze beter toegang hebben tot voedingsstoffen die ze nodig hebben om gezond te blijven.