Pandemie zorgt (nog) voor geen verrassingen voor de hypotheekrentes

De pandemie heeft gezorgt voor zware klappen in sectoren als de evenementenbranche of de horeca. Andere branches leven juist meer op door de komst van het Coronavirus. Veel experts en consumenten waren bang voor een grote verandering met betrekking tot de hypotheekrentes en de huizenmarkt. Echter lijkt het er op dat de hypotheekrentes toch stabiel blijven. 

Hoe staat het er voor

Economen in Nederland zijn licht positief op het moment met betrekking tot de markt. Hoewel de pandemie nog in volle gang is en er nog steeds onzekerheid heerst is er toch een glimp van positiviteit. De actuele hypotheekrente staat gemiddeld op 1,21% en lijkt te stagneren. In het begin van de corona crisis heerste er grote paniek en zagen we steeds meer wisselingen met betreft de hypotheekrente. De rente werd regelmatig verhoogt maar ook regelmatig verlaagt. Dit zorgt voor grote zorgen bij de consument en veel onzekerheid. 

Niet alleen de banken maar ook vergelijkingssites zoals Hypotheekrente.nl komen tot een soortgelijke conclusies als de banken als ABN en Rabobank. Veel hypotheekverstrekkers hebben namelijk sinds medio mei niet meer de hypotheekrente aangepast. Dit zijn positieve signalen. Dit is ook mede doordat het coronavirus op dat moment behoorlijk terugliep en het erop leek dat het einde in zicht was. Echter zien we nu toch dat dat niet het geval is er steeds meer besmettingen zijn. Daarnaast wordt er wel meer getest waardoor je dus ook sneller nieuwe besmettingen kan meten. 

De toekomst

Voor de toekomst verwachten de banken weinig veranderingen op de korte termijn. Dit is natuurlijk heel erg afhankelijk hoe het coronavirus zich ontwikkeld. Daarnaast zijn er ontzettend veel spanningen in de wereld. De temperaturen stijgen, er zijn nog steeds problemen in het midden oosten en de wereldwijde economie is niet meer gaan groeien. Dit kan in de toekomst voor veel problemen zorgen. Het is dus nog afwachten hoe de hypotheekrente zich ontwikkeld op de midden- en lange termijn. 

Toch is niet iedereen het hiermee eens en zijn er ook partijen die minder risico nemen. De ING bank heeft namelijk wel tot verkort de rente aangepast. Zij verwachten dat er nog meer schommelingen komen door de opkomst van het coronavirus en het risico op een tweede golf.