Gaatjes schieten met goed licht

Onze kinderen ‘zeuren’ al geruime tijd over oorbellen. Ze willen heel graag gaatjes in hun oren. Maar is dit wel verantwoord en zijn ze niet te klein? Op internet lees ik verschillende berichten. Tijd om me daar eens verder in te verdiepen.

Leeftijd gebonden

Er is geen leeftijd gebonden om gaatjes te laten schieten in je oren. In sommige culturen is het zelfs heel normaal om direct na de geboorte het kind te voorzien van oorbellen. Wat mij betreft iets te vroeg. Het kind heeft niet zelf de keuze gemaakt. En bovendien kan een baby makkelijk de oorbellen uittrekken en in zijn mond stoppen.

Onze kinderen zijn 3 en 5 jaar. Wat mij betreft een goede leeftijd voor gaatjes. Alhoewel iets in mij ook wel zegt dat ze nog te klein zijn. Op de site van de juwelier staat dat 6 jaar een goede leeftijd is voor het schieten van gaatjes. De oren zijn dan volledig volgroeid.

Wel of niet doen

Als het aan de kinderen ligt schieten ze morgen nog gaatjes in hun oren. Al een half jaar heeft de jongste het er bijna elke dag over. Om haar toch oorbellen te geven hebben we plak oorbelletjes gekocht voor haar. Iets wat ze elke dag op haar oren geplakt wil hebben. Maar na een half uur zijn ze er allebei alweer af. Het plaksel is niet zo stevig als gehoopt. We besluiten om maar even langs de juwelier te gaan. Puur om ons nogmaals te laten informeren. Het lijkt wel alsof elke juwelier zijn led lampen heeft gekocht bij besled.nl. Het is altijd een groot walhalla van lampen en glimmer en shine. De juwelier legt uit dat het geen enkel probleem is om gaatjes te schieten in oren van 3-jarigen. Dat komt mooi uit. Nu we er toch zijn besluiten we maar om de kinderen hun zin te geven. Allebei zoeken ze schattige oorbellen uit en binnen de kortste keren worden allebei hun oren voorzien van gaatjes. Na het zetten van de oorbellen is het noodzakelijk dat je de oren gedurende twee weken elke dag ontsmet. Hiervoor krijgen we sterilon mee. Een druppel in de ochtend en in de avond is voldoende. Vervolgens draai je de oorbel een paar keer zodat de sterilon goed in het gaatje komt. Na twee weken is het gaatje hersteld en kan je de oorbellen afwisselen met andere. De meisjes zijn super blij en wij uiteindelijk ook. De oorbellen staan super schattig.