Het verschil tussen freelance en zzp

Als kind ben je je eigenlijk altijd aan het voorbereiden op het werkende leven. Op je middelbare school kies je al een richting waar je op wilt en sluit je al bepaalde studies uit. Als je je diploma op zak hebt, ga je door studeren. Ook dit doe je in een richting waarin je geïnteresseerd bent. Heb je je bachelor op zak? Dan kun je je nog verder gaan specialiseren in een vakgebied wat jij interessant vindt door middel van een master. Hierna is het tijd om een passende baan te gaan zoeken. Hoewel je dus al heel wat jaren bezig bent met specialiseren en dichtbij komen bij hetgeen dat jou interesseert, is het alsnog lastig om een baan te vinden die perfect bij jou past. Dit komt doordat de opties eindeloos zijn. Als je eenmaal weet in welke branche je wilt werken, weet je nog niet op wat voor manier je daar in wilt werken. Wil je aan de slag bij een start up of trekt een groter bedrijf jou meer? Ga je aan de slag in loondienst of wil je werken als freelancer of zzp’er? Allemaal lastige vragen. In dit artikel leggen we je uit wat nou precies het verschil is tussen een freelancer en een zzp’er, zodat jij deze keuze uiteindelijk makkelijker kunt maken.

Zzp’er

Zzp staat voor zelfstandig zonder personeel. Zoals de naam al zegt betekent dit dat je zelfstandig werkt, maar geen eigen personeel in dienst hebt. Wanneer je wel personeel zou aannemen, zou je geen zzp’er meer zijn maar een eenmanszaak. Vaak hebben mensne die werken als zzp’er gene eigen bedrijfsruimte, maar doen zij zzp opdrachten in de zakelijke dienstverlening of een andere sector. Dit betekent dus dat zij zich laten inhuren door een ander bedrijf, om hier hun kennis te delen. Dit bedrijf huurt dus bij wijze van spreken jou als bedrijf in, in plaats van dat het gewoon een werknemer aanneemt. Als zzp’er moet je je wel inschrijven bij de Kamer van Koophandel en is je BTW aftrekbaar. Dit is geen officiële rechtsvorm.

Freelancer

Een freelancer en een zzp’er kennen veel overeenkomsten. Je hebt als freelancer geen vast dienstverband en werkt voor verschillende bedrijven die je kunnen inhuren. Bedrijven en freelancer vinden elkaar vaak via een freelance platform. In de praktijk lijkt dit dus erg veel op elkaar. Financieel zit het echter net anders in elkaar. Doordat je geen ondernemer bent volgens de inkomstenbelasting, kom je niet in aanmerking voor zelfstandigenaftrek. Dit is natuurlijk erg nadelig. Een voordeel van freelancer zijn is dan je hiernaast ook gewoon in dienstverband kan zijn bij een werkgever.