Grote bedrijven in je omgeving: DSM in Delft

Wonend in Delft is het een bedrijf waar je niet om heen kan: Koninklijke DSM. Iedere keer dat ik met de trein naar de stad reis, passeert de trein het terrein van DSM voordat het de tunnel in gaat en het station bereikt. En wanneer de wind vanuit het noorden komt ruik je de gist door de hele stad. Zo krijg ik bijna dagelijks met DSM te maken, maar weet ik eigenlijk niet wat het bedrijf is. Daarom ging ik voor deze blog op onderzoek uit.

Dutch State Mines

De afkorting DSM staat voor Dutch State Mines. Dit duidt op de oorsprong van het bedrijf, dat in 1902 werd opgericht en voortkomt uit het staatsbedrijf opgericht voor de exploitatie van steenkoolmijnen in Limburg. Inmiddels wordt er geen steenkool meer gewonnen. Gas uit het noorden van het land bleek veel efficiënter te zijn. Sinds 1965 begon Nederland daarom met het winnen van gas en de laatste kolenmijn werd in 1973 gesloten. In datzelfde jaar werd besloten om de naam DSM te hanteren. Zo kon de oorsprong van het bedrijf niet vergeten worden.

Overgang petrochemie

Inmiddels staat DSM bekend als hoofdrolspeler op de markt voor de petrochemie en fijnchemie. Vlak na het stoppen van de mijnwinningen, koos DSM om zich te richten op bulkchemicaliën. Later produceerde het bedrijf plastics, industriële chemicaliën en fijne chemicaliën.

Naar de Beurs

Lange tijd was de Nederlandse staat de enige aandeelhouder van het bedrijf. Maar in 1989 kon iedereen een aandeel koninklijke dsm kopen, toen het bedrijf naar de beurs ging. De Staat verkocht in datzelfde jaar in totaal 69 procent van de aandelen. In de jaren die volgden deed de overheid meer aandelen van de hand, tot het in 1996 geen aandelen meer bezat.

Verschuiving activiteiten

In de loop der jaren verschoof de koers van het bedrijf wederom. Vanaf de eeuwwisseling kwam de focus te liggen op de productie voor toepassingen in de sectoren voedingsmiddelen, gezondheid, automobielen, verf en bouw. Fabrieken voor petrochemie werden verkocht aan het Saoedische bedrijf SABIC. DSM ging veel samenwerkingen aan met Amerikaanse bedrijven, onder andere voor de farmaceutische industrie en ethanol industrie.

DSM Delft

De fabriek in Delft bouwt voort op het fundament van zijn voorgangers, de Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek en Koninklijke Gist-Brocades. Eind 2019 werd 150 jaar expertise op het gebied van fermentatie en biotechnologie gevierd voor de Delftse vestiging. Daartoe was een grote tentoonstelling op gezet, genaamd ‘Klein leven, grote impact: microben bepalen onze wereld’. Bezoekers werd het belang van deze kleine microben bijgebracht en de impact van de biotechnologie.

Deze week werd bekend gemaakt dat het grote monumentale pand uit 1907, het Grote Kantoor, is overgedragen aan de Biotech Campus Delft voor het symbolische bedrag van een euro. De non-profit organisatie BOEi zal het gebouw restaureren en herbestemmen tot een hoogwaardig kantoorgebouw.