Financieel verantwoordelijk een auto kopen

De aanschaf van een auto is voor veel Nederlanders een logische stap aan het begin van de carrière. Het is namelijk zo dat veel Nederlanders ontzettend veel fietsen en ook gebruik maken van het OV maar dit is voornamelijk tijdens de studententijd. Wanneer mensen aan hun carrière beginnen kiezen ze er toch vaak voor om een auto aan te schaffen om naar het werk te gaan. Ook is het natuurlijk handig wanneer je op vakantie wilt en helemaal als je een gezin begint. Alhoewel een auto een goede aankoop kan zijn, is het vaak natuurlijk ook een flinke aankoop. Daarnaast worden auto’s vaak aangeprezen in reclames als een statussymbool. Het kan daarom aanlokkelijk zijn om flink uit te geven aan een dure auto. Maar een auto kan op deze manier ook voor financiële problemen zorgen en een overbodige uitgave zijn. In dit artikel bespreken we hoe je financieel verantwoordelijk een auto koopt.

Waardevermindering auto

Iets waar elke nieuwe autokoper rekening mee moet houden is het feit dat een auto relatief snel in waarde vermindert. Dit betekent dat het geen investering is die meer geld waard zal worden. Er wordt vaak gezegd dat zodra je de auto van de oprit van de dealer afrijdt deze 20 procent in waarde verliest. Daarna vermindert de auto jaarlijks met zo’n 12 procent in waarde. Dit betekent dat het helemaal geen goed idee is om een lening af te sluiten voor de aankoop van de auto.

 

Want als je een lening neemt betaal je dus extra rente bovenop de waarde van de auto terwijl je tegelijkertijd ook nog eens een auto hebt die in waarde vermindert. Een lening afsluiten voor het aanschaffen van een auto is daarom ook geen goed idee. Voordat je een auto gaat kopen is het daarom een goed idee om eerst een budget op te stellen en te zorgen dat je een auto koopt die je in een keer kunt financieren.

Occasion kopen

Zoals we al aangaven is de waardevermindering van een auto groot probleem. Een goede oplossing is dan ook een occasion kopen. Een occasion is een term die gebruikt wordt voor een tweedehandsauto. Wanneer je een occasion koopt, koop je de auto een stuk goedkoper aangezien deze al een groot deel van zijn waardevermindering gehad heeft. Een goed onderhouden tweedehandsauto voelt daarom hetzelfde aan als een nieuwe auto maar je zult er een stuk minder voor betalen. Het is heel goed mogelijk om een zeer luxe occasion te rijden.