DisplayPort en HDMI. Het zijn de twee meest gebruikte hulpmiddelen om video en geluid over te brengen van een speler naar een beeldscherm. Maar wat is – afgezien van de afwijkende vorm en poort – het verschil tussen een DisplayPort en HDMI? Ze zijn immers ontworpen om hetzelfde te doen, toch? In dit artikel proberen we je advies te geven.
Oorlog tussen HDMI en DisplayPort?
Er zijn veel voorbeelden in de technologie wanneer twee verschillende producten met hetzelfde doel tegelijkertijd op de markt werden gelanceerd. Denk maar eens terug aan de videorecorder-oorlog in de jaren 80 tussen Video 2000, VHS en Betamax. Maar is er ook sprake van een oorlog tussen HDMI en DisplayPort? Niet echt. Hoewel beide producten hetzelfde doel hebben, waren ze onder andere voorwaarden ontwikkeld. HDMI (High-Definition Multimedia Interface) was in 2003 gelanceerd door een consortium aan (met name) display ontwikkelaars, waaronder Sony, Phillips, Panasonic en Toshiba. Al deze grote bedrijven hadden als voornaamste doel een beeld gebaseerde applicatie. Daarom vindt je de HDMI port vaak in televisie sets, beamers en computers. Een paar jaar later, in 2006, kwam een ander consortium van PC en chip fabrikanten met de DisplayPort (DP): een vervolg van de oudere VGA en DVI ports. Waar bij HDMI de focus op beeld-gerelateerde producten lag, was dat hier op computers en professionele IT, dus meer data-georienteerd.
HDMI vs DP: connectoren
Een HDMI connector telt 19 pinnetjes en is in vijf varianten beschikbaar, waarvan er drie vaak voorkomen: type A, type C (mini HDMI), en type D (micro HDMI). Het minder bekende type B telt 29 pinnetjes en wordt gebruikt voor een dual-link applicatie. Een type E heeft een slotje zodat het bij trillende apparaten op zijn plek blijft. Normaliter zie je die sluit-mechanisme meer voorkomen bij DP ports. Een DP heeft 20 pinnetjes en zijn in twee formaten verkrijgbaar: standaard en een klein alternatief gemaakt door Apple.
HDMI vs DP: audio
HDMI en DP ondersteunen allebei tot wel 8 audio kanalen, 24 bit en 192 kHz. Het grote verschil is dat HDMI een audio-return channel gebruikt (ARC). Dit betekent dat het signaal in twee richtingen kan lopen. Zo kan je audio en video sturen naar de televisie, maar geluid ook weer terug zenden als je dat op een ander apparaat wil afspelen.
HDMI vs DP: kabellengte
Niet alle ‘high speed’ HDMI kabels kunnen een goede kwaliteit op lange afstand sturen. Normaliter zijn kabels daarom vrij kort: tot 2 meter. Een signal booster of actieve kabel kan het signaal versterken. HDMI signalen kunnen ook op een CAT5 of CAT6 kabel (tot 50m), een coaxial kabel (tot 90m) of een glasvezelkabel (tot 100m). Een passieve koper kabel van DisplayPort kan 4k data zelden verder dan 2 meter zenden. Als je 15m wil reiken, ben je beperkt tot 1080p. Met een actieve koper kabel reik je tot wel 20m. In tegenstelling tot HDMI, kan DP geen Ethernet signalen sturen, of een geluidsignalen terugsturen. Een DP kan echter wel verschillende monitoren tegelijkertijd aansturen.
Het grootste verschil tussen de twee zit hem dus in de ARC kabel van HDMI, waardoor geluid van display terug naar de bron kan worden gestuurd. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer men een smart-tv gebruikt. Als je verschillende displays tegelijkertijd aan wil sturen, wat in het zakelijke leven vaak gebeurd, is de DisplayPort een must.