Van plan om te lassen? Hier moet je op letten

Ben je van plan om materialen te gaan lassen? Dan is het van belang dat je op een zaken let. Zo is het bijvoorbeeld slim om van tevoren te bedenken op welke manier je gaat lassen. Er zijn namelijk heel wat verschillende manieren en technieken om te lassen. Hier een paar dingen waar je op moet letten als je gaat lassen. 

Weet op welke manier je gaat lassen

Wanneer je van plan bent om te gaan lassen is het slim om een plan te maken. Bedenk bijvoorbeeld wat je precies wilt gaan lassen en op welke manier je dit wilt aanpakken. Hoe je moet lassen hangt af van het materiaal dat gelast moet worden. Niet alle manieren van lassen zijn namelijk te gebruiken op alle materialen. Een paar voorbeelden van manieren om te lassen zijn TIG lassen en MIG lassen. Beide manieren zijn vormen van elektrisch lassen. Beide manieren zijn goed, het TIG lassen duurt alleen wel iets langer. Het voordeel van Tig lassen is dat je met deze manier bijna alles wel kan lassen. MIG lassen heeft ook zo zijn voor- en nadelen. Het grootste voordeel is dat het vrij goedkoop is, je last namelijk op CO2. Het nadeel van Mig lassen is dat je hier wel vaak spetters van krijgt die kunnen hechten aan andere onderdelen. 

Maak alles strak voordat je begint

Heb je bepaald op welke manier je gaat lassen? Dan is het belangrijk dat je het te lassen materiaal voorbereidt op het lassen. Hiermee wordt bedoeld dat alles strak en glad is zodat je niet voor onverwachtse verrassingen komt te staan. Deze verrassingen kunnen namelijk behoorlijk gevaarlijk zijn en/of je hele plan verpesten. Let hier dus van tevoren goed op. Je wilt namelijk niet opnieuw moeten beginnen omdat je je materiaal niet goed genoeg hebt gecontroleerd.

Veiligheid is het allerbelangrijkste

Als je van plan bent om te lassen is het allerbelangrijkste dat je je eigen veiligheid goed in de gaten houdt. Je wilt namelijk geen spetters op je huid krijgen die ervoor zorgen dat de huid verschroeid. Daarnaast dien je ook te voorkomen dat je ogen in contact komen met het lasmeteriaal. Het is daarom van belang dat je goede handschoenen, een goed schort en een goede helm draagt die hier speciaal voor zijn gemaakt. Iets wat veel mensen nog wel eens vergeten zijn de gassen die vrijkomen bij het lassen. Het is daarom ook ten zeerste aan te raden om een goed mondmasker te dragen. Dit masker houdt dan de meeste slechte stoffen tegen zodat je niet ziek wordt van de gassen die vrijkomen.