Meubels in vroeger jaren

Meubels, je hebt ze allemaal wel in huis en een bed, een bank of een eettafel is nu heel gewoon. Dat is echter niet altijd zo geweest. Zitten, slapen, eten en opbergen heeft de mens wel vanaf de vroegste oudheid gedaan maar de meubels die wij nu kennen zijn onvergelijkbaar met die van eeuwen geleden. De modellen van onze meubels zijn overigens vooral ontwikkeld na de middeleeuwen. Er is ooit een tijd geweest dat een stoel alleen voor de rijken was, als een soort statussymbool. Tafels werden in de middeleeuwen alleen door de adel gebruikt. Een kast is voortgekomen uit een kist. Voor een arme middeleeuwer was een bed zo belangrijk dat het per testament werd nagelaten. Het is nu bijna niet meer voor te stellen dat je zonder een bed zou moeten leven. Vanaf de zestiende eeuw werd een tafel en een stoel al steeds meer een voorwerp voor iedereen.

Meubeltrends

Ook op het gebied van meubels zijn er jaarlijks nieuwe trends. Met kleine aanpassingen kun je jouw interieur weer een compleet nieuwe uitstraling geven. Duurzaamheid lijkt in 2021 een nog belangrijkere rol te gaan spelen. Steeds meer mensen kiezen voor gerecycled materiaal of een meubel dat tijdloos is en daardoor langer meegaat. In deze roerige Corona-tijden hechten we meer dan ooit waarde aan een fijn en warm thuis. Daar horen lichte tinten, ronde vormen, en knuffelbare stoffen zoals wol en linnen bij. We moeten ons meer dan ooit thuis in ons huis voelen. Landelijke stoelen en houten tafels passen uitstekend in deze tijd en zien we dan ook in veel huiskamers terugkomen. Licht hout is een trend dit jaar die we in tafels maar ook in kasten en accessoires voorbij zien komen.

Wat kunnen we de komende jaren verwachten?

De ontwikkelingen op huis- en interieurgebied gaan momenteel erg hard. Wie had tien jaar geleden gedacht dat we de lampen thuis zouden bedienen met een tablet en de gordijnen van een afstand dicht zouden doen met onze stem? De ontwikkelingen in huis gaan als een trein en het is moeilijk bij te houden welke technologieën er beschikbaar zijn. De ontwikkelingen zullen elkaar snel opvolgen. Er zullen technieken beschikbaar komen waaraan je nu nog niet zou kunnen denken. Zo zijn verschillende keukenproducenten bijvoorbeeld al bezig met een aanrecht waarop je zowel kunt koken als je email checken. Oftewel: voor je het weet is er weer een nieuwtje op de markt waar je versteld van zal staan.