Hoe zorg je voor een prachtig gazon in je tuin?

Het is voor veel mensen belangrijk dat hun tuin er zo mooi mogelijk uit ziet. Een mooi gazon is vaak een onderdeel van een mooie tuin. Veel mensen denken dat het eenvoudig is om een gazon mooi te houden, maar dit is een stuk moeilijker dan je op voorhand zou denken. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je een mooi gazon in je tuin wilt. In deze tekst vind je een aantal tips die je hierbij kunnen helpen. 

Kies het juiste graszaad

Er zijn veel verschillende soorten graszaad. Daarom is het van belang dat je goed nadenkt voordat je zomaar graszaad koopt. Sommige mensen denken dat er weinig verschil zit tussen de verschillende soorten gras, maar er zijn wel degelijk grote verschillen. Dit is logisch als je nadenkt over het verschil tussen het gras wat in een weiland staat en het gras wat je in een park in de stad kunt vinden. Je moet er dus voor zorgen dat je goed nadenkt voordat je zomaar graszaad van een bepaalde soort koopt. Iedere soort graszaad heeft unieke eigenschappen. Zo is de ene soort bijvoorbeeld erg mooi van kleur, maar is deze een stuk minder stevig dan een andere soort. Het is dus vooral slim om je af te vragen of je vaak op het gazon gaat lopen of dat dit er vooral voor de sier is. Als je meer informatie nodig hebt over de verschillende soorten graszaad, kun je op de site van Graszaaddirect kijken. Dit is een bedrijf wat verschillende soorten graszaad verkoopt. 

Geef het gras de tijd om te groeien

Wanneer je een nieuw gazon hebt aangelegd, is het van belang om hier zo lang mogelijk niet op te lopen. Je kunt er op die manier voor zorgen dat de zaadjes tijd hebben om te ontkiemen en dat het plantje wat daaruit komt tijd heeft om zich te ontwikkelen. Zo voorkom je dat je het gras direct kapot maakt wanneer je er kort na het zaaien overheen loopt. Per soort gras is het verschillend hoelang het duurt voordat je er weer op kunt lopen, maar in principe is het beter om er zo lang mogelijk niet op te lopen. 

Verzorg het gras goed

Je moet er zelf voor zorgen dat het gazon ook mooi blijft. Dit kun je doen door het gras goed te verzorgen. Om gras goed te verzorgen moet je het bijvoorbeeld regelmatig maaien. Het is ook van belang om ieder voorjaar bij te zaaien als dit nodig is. Er zijn mensen bij wie dit niet nodig is, maar in veel gevallen is een deel van het gras alweer verdwenen wanneer de winter en de herfst voorbij zijn. Meestal kun je hier weinig aan doen aangezien het vooral door het slechte weer komt.