Graafmachine; het verleden en het heden

  De graafmachine bestaat al meer dan 150 jaar en heeft in die tijd heel wat veranderingen meegemaakt. Waar voorheen het rijtuig echt alleen maar graven kon, is deze nu handig in te zetten bij andere werkzaamheden. Zo kunnen er zware voorwerpen mee worden getild en verplaatst, en kunnen muurtjes worden stukgeslagen. In dit blog meer over de hedendaagse graafmachine, maar ook de historie ervan.

  Historie van de graafmachine

  Het initiële idee voor de graafmachine is afkomstig van William Smith Otis, een Amerikaanse uitvinder. Door dat in die tijd stoomkracht zijn opkomst maakte moesten er vele hoeveelheden grond worden verplaatst voor de aanleg van spoorlijnen. De graafmachine, die werd aangestuurd door een stoomketel, had aan 1 zijde een schep die gedraaid kon worden om de inhoud te legen. Na de uitvinding van aandrijving door staaldraad werd de stoomketel al gauw vervangen voor een vernieuwd model. 

  Hedendaagse graafmachine

  Tegenwoordig bestaat een graafmachine uit veel meer onderdelen. Zo rijden graafmachines niet meer op rails maar op rubbertracks. Een hedendaagse graafmachine bevat verschillende krachtige onderdelen die ervoor zorgen dat de machine lang meegaat. Zo worden de sprockets, ook wel bekend als tandwielen of segmentgroepen, ondergaan een een unieke hittebehandeling. Deze behandeling zorgt ervoor dat het staal niet broos wordt in het verhardingsproces. Wanneer het staal geen voldoende koolstof bevat kan dit namelijk voorkomen. De sprocket slijt dan sneller. 

  Onderdelen rijwerktuigen

  De graafmachines en andere rijwerktuigen van tegenwoordig zijn dus vele malen krachtiger, en gaan langer mee, dan de graafmachines van vroeger. Zeker wanneer je er goed voor zorgt het en het rijtuig goed onderhoud. Natuurlijk kunnen er onderdelen na verloop van tijd toch vorm van bijvoorbeeld slijtage ondervinden, gelukkig zijn deze onderdelen vaak te vervangen. Bij verhoevenrijwerk.nl kun je deze onderdelen gewoon online bestellen. De rijwerkonderdelenen die zij aanbieden zijn uitwisselbaar met originele onderdelen. Zo zijn er voor verschillende merken onderdelen zoals rubbertracks, sprockets, onderrollen of voorwielen te bestellen. De merken waar je voor terecht kan bij Verhoeven Rijwerk zijn onder andere hitachi, cat of yanmar. 

  Verhoeven Rijwerk

  Verhoeven Rijwerk is opgericht net na de tweede wereldoorlog, als revisiebedrijf om machines te verkopen en tevens repareren. Al snel zijn zij uitgegroeid tot een van de grote namen in de internationale markt, en hebben ze zelfs een eigen rijwerk merk geïntroduceerd namelijk VermaTrack. Door de jarenlange ervaring in hun vakgebied hebben ze een bepaald specialisme opgebouwd, welke ook terug te zien is in de service. Ben je dus op zoek naar verschillende onderdelen voor jouw rij werktuig? Bij Verhoeven Rijwerk zit je in ieder geval aan het goede adres.