Gebruik magneten in je huis!

Magneten: we kennen ze allemaal wel. Je leert er over op de basisschool, de middelbare school, en je krijgt er regelmatig mee te maken in het dagelijks leven. Denk aan bijvoorbeel de magneten op je koelkast, de drukknoopjes op je jas. We staan er niet vaak bij stil hoe bijzonder het eigenlijk is dat we gebruik kunnen maken van zo'n natuurlijke kracht voor zulke alledaagse dingen. Weinig mensen weten dan ook hoe magneten precies werken, omdat het zo vanzelfsprekend voor ons is. Hoe zit dit eigenlijk? De officiele definitie van een magneet is: een voorwerp dat een magnetisch veld produceert. Magnetische materialen kunnen bijvoorbeeld ijzer zijn of nikkel. Twee magneten oefenen een kracht op elkaar uit waardoor deze naar elkaar zullen trekken. Dat maakt magnetisme handig om voor verschillende dingen te gebruiken, omdat het gemakkelijk een grote kracht produceert waar je zelf niets voor hoeft te doen. We nemen eerst de basis door en vertellen jouw daarna wat je thuis nog meer allemaal met mageneten kunt.

Vismagneten

Een tjidje terug vertelde een collega dat hij vanaf zijn balkon op 5 hoog zijn bril naar beneden had laten vallen. Hij was niet hard neergekomen en leek nog intact te zijn, maar omdat de binnentuin niet toegankelijk was had hij geen enkele mogelijkheid om bij de bril te komen. Tot een vriend van hem aangaf dat hij een grote magneet had die hij op zijn werk gebruikte. Ze hebben de magneet samen aan een touwtje gehangen en konden zo de bril van beneden pakken. Vreemd hoe iets wat zo ver weg en onmogelijk lijkt dan met natuurlijke krachten ineens zo gemakkelijk weer bij je terug te halen is! Een vismagneet werkt hetzelfde. Door niet met aas naar vis te vissen maar met een magneet, kun je allerlei verschillende voorwerpen binnenhalen, zoals fietsen maar soms bijvoorbeeld ook een hele kluis, een mooi sieraad, of iets anders. 

Magneten in huis

Als je de smaak te pakken hebt en je realiseert hoe handig magneten eigenlijk zijn zul je al snel in dat je er veel meer mee kunt. Zo is het bijvoorbeeld ook een ideale manier om thuis iets zwaars op te hangen. Doordat het magnetische veld en de kracht die 2 magneten op elkaar uitoefenen zo sterk is, is het krachtiger dan de zwaartekracht waardoor je met een magneet een grote zware lijst, een plank of een ander groot voorwerp gemakkelijk aan je muur kunt hangen. Of natuurlijk aan de koelkast!