Een uitvaart zo geregeld

Het is best een hele klus om een uitvaart te regelen. Er moeten veel mensen op de hoogte gesteld worden en het is daarnaast ook heel erg gewenst om het goed te doen zodat het afscheid prettig is en een goed gevoel achterlaat. En dat alles terwijl je natuurlijk als nabestaande ook door een moeilijke tijd gaat. Dus hoe pak je zoiets nu aan? Lees je mee?

Wensen van de overledene

Veel mensen geven hun wensen ook door voordat ze overlijden. Vaak gebeurt dit als men al weet dat men gaat sterven, bijvoorbeeld door een ziekte die al langer speelt. Maar soms zijn de wensen ook zonder dat vooruitzicht al duidelijk. Het is voor veel mensen belangrijk om deze laatste wensen te eren. Maak een lijstje van deze wensen zodat je zeker weet dat je niks vergeet, en vergeet ook niet: meer dan je best kan je niet doen.

Doe het niet alleen

Weet ook dat je het niet alleen hoeft te doen. Het is best een hele organisatie en dat in een hele korte tijd. Dat brengt een hoop stress met zich mee. Maar de kans is groot dat er nog meer nabestaanden zijn die je kunnen helpen bij deze grote klus.

Een locatie in de buurt

Maak het voor jezelf ook zo makkelijk mogelijk door in de buurt te plannen. Woon je in de buurt van Rotterdam, kies dan voor een begraafplaats Capelle aan den IJssel en kies in de buurt van Bilthoven voor begraafplaats Bilthoven. Neem contact op met de locatie van jullie keuze en bespreek de mogelijkheden.

Wensen van de nabestaanden

Als nabestaande hebben jullie waarschijnlijk ook jullie eigen wensen. Zo wil je de persoon herdenken op een liefdevolle manier die jullie ook een stukje afsluiting kan bieden. Praat met de meest dierbare nabestaanden en kijk wat iedereen nodig heeft bij dit afscheid. Is er bepaalde muziek waar je op wilt herdenken of zijn er foto’s die je wilt laten zien? Dat kunnen zomaar een paar dingen zijn.

Tijd voor rouw

Vergeet ook niet dat het proces van verlies niet stopt na een uitvaart. Die zal nog langer door sudderen. Daarom is het belangrijk dat je daarna ook genoeg tijd neemt om te rouwen. Iedereen doet dit op zijn of haar eigen manier en ook op zijn of haar eigen tempo en dat kan heel erg wisselen vergeleken met de andere dierbaren om je heen maar dat is daardoor niet per definitie vreemd.