De verschillende soorten bedrijfsfinancieringen op een rijtje

Wil je investeren in jouw bedrijf, maar ontbreekt het je aan de financiële middelen? Denk dan niet direct dat je de investering maar op de lange baan moet schuiven. Nee, want met behulp van een zakelijke financiering kun je de gewenste investering alsnog doen. Voordat je zo’n financiering aanvraagt, moet je weten dat er verschillende mogelijkheden zijn. Als ondernemer kun je namelijk een zakelijke lening afsluiten, maar ook voor zakelijk krediet kiezen. Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, moet je weten hoe beide financieringsvormen er precies uitzien. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij de verschillende soorten bedrijfsfinancieringen op een rijtje.

Zakelijk krediet

Een eerste financieringsvorm waar je als ondernemer voor kunt kiezen, is zakelijk krediet. Als je een tijdelijk tekort aan liquide middelen op wilt lossen, is dit een uitstekende keuze. Daarnaast gebruiken veel ondernemers deze financieringsvorm om dagelijkse uitgaven voor hun bedrijf mee te betalen. Grote voordeel van zakelijk krediet is dat je nooit meer hoeft te wachten op openstaande facturen, maar snel kunt bewegen als je kansen ziet. Vandaar dat zakelijk krediet ook wel beken staat onder de naam werkkapitaalfinanciering.

Nu je weet wat zakelijk krediet is, is het tijd om te kijken hoe deze financiering er precies uitziet. Als jouw aanvraag wordt goedgekeurd, zet een geldverstrekker het bedrag voor je klaar op een speciale rekening. Je bent vervolgens vrij om te kiezen hoeveel je opneemt en wanneer je dit doet. Omdat het hier om een lening gaat, moet je het geld terugbetalen. Grote voordeel van zakelijk krediet is dat hier sprake is van een flexibele aflossing. Je betaalt bovendien rente. Bij zakelijk krediet betaal je alleen rente over het opgenomen bedrag.

Zakelijke lening

Wil je de aankoop van een nieuwe machine of een nieuw voertuig financiering met een zakelijke financiering? Dan kun je beter voor een zakelijke lening kiezen. In tegenstelling tot zakelijk krediet stort een geldverstrekker bij deze lening bedrijf het bedrag in één keer op jouw rekening. Dit betekent dat je er meteen de gewenste investering mee kunt doen. Sommige geldverstrekkers storten het bedrag ook in delen op jouw rekening, zodat je periodiek een bedrag kunt betalen.

Een zakelijke lening verschilt niet alleen qua bestedingsdoel van zakelijk krediet, maar ook qua opbouw. Zo los je maandelijks bijvoorbeeld een vast bedrag af. Dit bedrag bestaat niet alleen uit aflossing, maar ook uit rente. In tegenstelling tot zakelijk krediet betaal je bij een zakelijke lening altijd rente over het gehele bedrag. De hoogte van de rente hangt af van het rentepercentage en de geldverstrekker waarbij je de lening afsluit. Denk overigens niet dat je iedere maand een ander percentage rente betaalt. Nee, want de rente wordt namelijk vastgezet op het moment dat je een zakelijke lening afsluit.

Zakelijke lease

Een derde en laatste mogelijkheid voor wat betreft een zakelijke financiering aanvragen is zakelijke lease. Ondanks dat leasen steeds populairder wordt, is lang niet iedere ondernemer er bekend mee. Je kunt deze financieringsvorm gebruiken om een nieuw bedrijfsmiddel aan te schaffen. Denk hierbij aan een nieuwe machine of bestelwagen. Grote voordeel van zakelijke lease is dat je geen grote investering in een keer doet, maar een vast bedrag per maand betaalt. Hierdoor blijft er werkkapitaal beschikbaar voor andere zaken, zoals een (kleine) investering. Net als bij een zakelijke lening bestaat het maandelijkse bedrag dat je bij zakelijke lease betaalt eveneens uit rente en aflossing. Dit bedrag staat eveneens vast, waardoor je weet waar je aan toe bent.